De ce cresc valorile bilirubinei
Bilirubina este un pigment biliar de culoare galben-maronie, care se găseşte şi în scaun. Ea apare ca un rezultat al descompunerii hemoglobinei din globulele roşii, a căror durată de viaţă este de aproximativ 120 de zile, şi ajunge în ficat, sub forma bilirubinei indirecte. Aici este prelucrată până când devine o substanţă solubilă în apă, numită bilirubina directă, şi trimisă apoi, în mare parte, în intestin, ca o componentă a bilei.
În intestin, este transformată într-un alt pigment, numit stercobilină, şi excretată apoi prin scaun. O mică parte a bilirubinei este procesată de către rinichi şi eliminată prin urină, căreia îi conferă culoarea galbenă caracteristică.
Când se măsoară nivelul ei
Atunci când metabolizarea acestei substanţe, adică descompunerea şi excreţia ei, este perturbată, nivelul de bilirubină din sânge creşte. Astfel, medicul poate diagnostica o afecţiune şi îi poate stabili cauzele. Când nivelul bilirubinei este mult mai mare decât cel normal apare icterul, care se manifestă printr-o culoare galbenă a pielii şi a ochilor.
Dozarea bilirubinei se realizează printr-o analiză serică a sângelui în laborator. Nivelul bilirubinei directe poate fi stabilit şi printr-o analiză a urinei.
Te-ar mai putea interesa: Factori care obosesc bila
Ce arată valorile crescute
O valoare normală a bilirubinei totale în serul sangvin este de până la 21 µmol /l (1,2 mg/dl). O creştere a acestei valori, numită în termeni medicali hiperbilirubinemie, poate indica o degradare accentuată a globulelor roşii, o boală hepatică - hepatită, ciroză hepatică, ficat gras (steatoză), cancer de ficat - , dar şi existenţa unor calculi biliari, care împiedică drenajul bilei, sau o inflamare a canalelor biliare.
Citeşte şi: Remediile care au grijă de ficat
Icterul la nou-născuţi, normal
La nou-născuţi, o valoare crescută a bilirubinei este normală. Ea se manifestă deseori prin icter, care, la majoritatea copiilor, este inofensiv. Explicaţia este că ficatul lor nu funcţionează încă la capacitatea maximă – însă activitatea sa va creşte treptat, în primele zile de viaţă. Astfel, icterul dispare de la sine, fără tratament, în 1-2 săptămâni, şi nu afectează dezvoltarea bebeluşului.