Cum te pregăteşti să donezi sânge
Dacă ştii că starea generală de sănătate îţi permite să fii donator, există câteva reguli pe care trebuie să le urmezi înainte de a dona sânge. Aceste indicaţii sunt utile atât pentru starea ta de bine, cât şi pentru ca actul medical să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
Dormi suficient!
E important ca în noaptea de dinaintea donării să te odihneşti corespunzător. Nu te duce să donezi sânge dacă ai pierdut noaptea în faţa calculatorului sau în club, pentru că te vei simţi slăbit şi ai putea leşina.
Nu fuma!
Cu o oră înainte de a dona nu trebuie să fumezi. Acelaşi lucru este valabil şi după ce procesul de donare s-a încheiat.
Ai grijă ce mănânci!
Dacă ai decis să donezi sânge, e bine să ai o perioadă de câteva săptămâni în care îţi creşti aportul de fier, pentru că se pierde o cantitate mare în timpul donării. În acest sens, poţi consuma carne roşie, carne de curcan, peşte (ton, macrou), ouă, spanac, sfeclă, fasole, linte, tofu. Pentru a ajuta la absorbţia fierului, consumă şi alimente bogate în vitamina C precum roşii, kiwi, citrice, ananas, căpşuni.
Nu dona sânge pe stomacul gol!
Cu 48 de ore înainte de donare nu consuma alcool, grăsimi şi dulciuri concentrate. Mănâncă legume, carne slabă şi fructe. În dimineaţa donării, bea un ceai de plante sau o cafea cu zahăr şi mănâncă legume şi fructe proaspete. E bine să bei şi 500 ml de apă, pentru a te asigura că nu eşti deshidratat.
Nu lua medicamente!
Tot cu 48 de ore înainte de a dona sânge, evită să iei aspirină, anticoagulante sau antidiabetice. De asemenea, cu o lună înainte de donare, e recomandat să nu ai intervenţii stomatologice majore.