Cum îţi testezi tensiunea oculară
Tonometria este recomandată pentru a depista o eventuală creştere a presiunii intraoculare, care predispune la apariţia glaucomului, afecţiune care se manifestă prin alterarea nervului optic, ceea ce duce la pierderea treptată a vederii.
De asemenea, cu ajutorul tonometriei este monitorizată şi evoluţia unui pacient care suferă de glaucom, astfel încât medicul să vadă dacă răspunde sau nu la tratament.
Cum se efectuează tonometria
Tonometria se realizează în cabinetul medicului oftalmolog. În cazul în care porţi lentile de contact, acestea trebuie scoase înainte de test. De asemenea, nu trebuie să le porţi timp de 2 ore după examenul medical. Este important să nu consumi băuturi alcoolice cu 12 ore înainte de efectuarea tonometriei.
Există mai multe metode de realizare a acestui test. Medicul oftalmolog poate efectua tonometria de aplanaţie, care constă în aplicarea unor picături oftalmice anestezice, după care pacientul este supus unui test cu biomicroscopul, pentru a-i fi măsurată tensiunea intraoculară. În timpul examinării, care este non-invazivă, pacientul trebuie să aibă privirea înainte, nu trebuie să clipească şi nici să strănute.
Un alt tip de tonometrie este cea efectuată prin indentaţie (înfundare) electronică, metodă care constă în aplicarea la nivelul corneei a unui instrument asemănător unui stilou. Presiunea oculară se afişează la nivelul unui monitor.
O altă măsurătoare este cea non-contact, care este cunoscută şi drept pneumotonometrie. În acest caz, nu este nevoie de picături oftalmice anestezice. În timpul procedurii, medicul nu atinge direct ochiul, ci este folosit un jet de aer care aplatizează corneea.
Tonometrul măsoară presiunea intraoculară rezultată în urma schimbării luminii care se reflectă la suprafaţa corneei în timp ce este supusă la jetul de aer. Acest tip de tonometrie este cel mai uşor de efectuat copiilor. Info: Limitele normale ale tensiunii intraoculare sunt cuprrinse între 10 şi 21 mmHg.