Cum îţi dai singur seama că ai probleme de sănătate
Un bun exemplu în acest sens este cancerul, una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. În multe cazuri, numărul deceselor provocate de cancer ar fi mult mai redus dacă boala s-ar descoperi în stadiile sale incipiente de dezvoltare.
Drept urmare, efectuarea de teste medicale anuale, precum şi auto-examinarea acasă pot fi soluţii salvatoare de viaţă! Iată câteva exemple!
Autoexaminarea sânilor
Autoexaminarea sânilor este o procedură pe care toate femeile ar trebui s-o cunoască, întrucât ea permite descoperirea timpurie a unei eventuale tumori canceroase. Cel mai bun moment pentru examinarea sânilor este undeva la 7 zile după ciclul menstrual, atunci când sânii nu mai sunt inflamaţi şi dureroşi. În ce constă examinarea atentă a sânilor:
- mâna stânga se plasează în spatele capului pentru ca sânul stâng să poată fi examinat cu mâna dreaptă;
- în locul mişcării circulare asemănătoare masajului folosită anterior, se foloseşte o mişcare de alunecare liniară de la claviculă spre mamelon;
- se examinează întregul sân mergând în sensul acelor de ceasornic;
- degetele trebuie să alunece de la exteriorul şanului spre mamelon;
- pentru a simţi şi ţesutul mamar mai profund se repetă procesul folosind o mişcare de mergere cu degetele;
- se continuă examinarea şanului în această manieră până la examinarea tuturor segmentelor şi a ţesutului în regiunea axilară;
- examinarea celuilalt sân se realizează prin plasarea mâinii drepte în spatele capului şi repetarea mişcărilor cu mâna stânga pentru sânul drept;
- fii atentă la eventualele modificări în ceea ce priveşte textura sânului: riduri, mici umflături, gropiţe, aspect de coajă de portocală.
Autoexaminarea gurii
Examinarea atentă a cavităţii bucale acasă nu trebuie neglijată, deoarece există semne care pot indica prezenţa paradontitei sau chiar a cancerului bucal.
Totodată, gingiile dureroase, sângerarea acestora sau leziunile de culoare albă, roşie sau rozacee, indică de asemenea anomalii ale cavităţii orale.
În plus, este recomandat să-ţi examinezi frecvent buzele, atât pe interior cât şi pe exterior, prin palpare cu ajutorul degetelor. În mod normal, buzele trebuie să fie netede, hidratate şi să aibă o culoare sănătoasă rozalie, fără noduli.
Autoexaminarea pielii
Chiar şi pielea trebuie analizată cu atenţie din când în când, pentru a detecta apariţia oricăror modificări neobişnuite. Este important de ştiut că, cu cât cancerul de piele este descoperit mai devreme, cu atât mai mari sunt şansele de vindecare.
Este recomandat ca examinarea să aibă loc o dată pe lună, în faţa unei oglinzi mari, care să permită observarea corpului în întregime. Iată ce trebuie să ai în vedere:
- dacă aluniţele au apărut brusc, dacă au o formă asimetrică, o culoare neobişnuită sau margini zimţate (dacă da, este necesar consultul unui medic dermatolog);
- pete roşii în anumite zone ale corpului;
- eventuale protuberanţe pe suprafaţa pielii.
Autoexaminarea urinii
Urina poate spune multe despre starea noastră de sănătate. De altfel, medicii avertizează că schimbarea culorii şi a mirosului urinei poate fi şi semnul unor afecţiuni.
De asemenea, dacă pe parcursul unei zile urinezi de la 8 până la 10 ori, este posibil să suferi de o infecţie a vezicii urinare. Poate fi vorba de o infecţie la nivelul vezicii, însă poate fi vorba şi de o afecţiune a prostatei sau a rinichilor.
Totodată, dacă observi sânge în urină, acesta poate fi, din păcate, semn de cancer. Pe de altă parte, un miros puternic al urinei indică probleme renale.
În toate cazurile, îţi recomandăm să consulţi un medic pentru un diagnostic corect şi un tratament adecvat.