Cum depistezi bolile de sâni

14 noiembrie 2016   Analize Medicale

Ecografia mamară

Explorare imagistică de bază în patologia mamară, ecografia reprezintă examinarea sânilor cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul ei, se pot depista leziuni mici, de 3-4 mm, care nu sunt palpabile, se vizualizează ganglionii axilari şi se evaluează leziuni depistate la mamografie.

Ecografia de sân detectează modificări specifice mastozei fibrochistice, precum şi structuri chistice sau nodulare cu suspiciune de malignitate. De asemenea, se pot vizualiza ecografic papiloamele intraductale sau intrachistice. Nu iradiază, nu implică durere şi poate fi efectuată oricând, inclusiv în sarcină.

„Este utilă în explorarea sânilor denşi, a celor protezaţi, pentru caracterizarea suplimentară a leziunilor mamare supecte descoperite mamografic, cât şi pentru ghidajul ecografic al puncţiilor mamare“, afirmă medicul primar radiolog Crenguţa Sorina Şerboiu.

Sonoelastografia

Această explorare, care este o tehnică ecografică specială, măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu ţesutul sănătos, fiind de ajutor pentru diferenţierea leziunilor maligne de cele benigne. Prin această analiză, se evaluează calitativ şi cantitativ elasticitatea ţesutului mamar, putându-se depista tumori mici, chiar şi de sub 2cm.

Elasticitatea maselor tumorale este importantă în diagnosticare, tumorile maligne fiind mai dureîn comparaţie cu cele benigne. De pildă, otumoarecanceroasă este de 5până la 28 de ori mai dură comparativ cu ţesutul normal ce o înconjoară. Este important de ştiut că sonoelastografia nu înlocuieşte mamografiaşi ecografia, ci se efectuează în completarea acestora.

Mamografia

Principala metodă de examinare a sânilor la femeile cu vârsta peste 40 de ani este mamografia, o tehnică de explorare care foloseşte razele X. Este singura metodă care detectează microcalcifierile de la nivelul sânului asociate cu un posibil cancer de sân. Explorarea poate detecta tumorile mamare într-un stadiu incipient, cu aproape 2 ani înainte de a fi depistate prin palpare. Presupune realizarea unei compresii moderate pentru fiecare sân în parte.

Faţă de mamografia standard, cea digitală permite observarea mai multor detalii structurale în sânul dens şi evidenţiază mai bine microcalcifierile, cel mai probabil semn al unui cancer incipient. De asemenea, mamografia digitală presupune o iradiere şi o compresie mai reduse decât în cazul celei standard.

Imagistica prin rezonanţă magnetică

Investigaţie non-invazivă, de înaltă performanţă, imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN sau IRM) este complementară ecografiei sau mamografiei. Este indicată când se detectează leziuni suspecte, când ecografia şi mamografia au rezultate nerelevante, la femeile cu risc oncologic familial (după vârsta de 35 de ani) şi pentru evaluare pre/post terapeutică sau în cazul unor leziuni maligne.

Biopsia

Dacă la mamografie sau la ecografie se depistează o tumoare sau un nodul mamar, este nevoie să se determine dacă este vorba sau nu despre cancer. Pentru acest lucru, se recurge la biopsie. Există mai multe tipuri de biopsie (puncţie aspirativă, cu ac gros), toate având însă acelaşi scop: extragerea unei porţiuni din ţesut care urmează să fie analizat la microscop.

BINE DE ŞTIUT!

Tomografia computerizată nu este recomandată de rutină pentru depistarea tumorilor mamare. Este necesară, în schimb, în stadii avansate, pentru detectarea metastazelor.

Ce sunt markerii tumorali

O altă analiză recomandată mai ales la femeile cu cazuri de cancer în familie este cea a markerilor tumorali. Analiza pentru determinarea acestora are o valoare orientativă şi nu înlocuieşte biopsia, ajutând la stabilirea diagnosticului. Markerii tumorali sunt fie produşi de tumoarea malignă, fie apar ca răspuns al organismului la prezenţa acesteia. Aceste substanţe pot fi regăsite atât în sânge, cât şi în urină şi în ţesuturi.

Ca marker în cancerul de sân este folosit CA15-3. Valorile mari ale acestuia arată stadiul avansat al bolii, fiind folosit ca marker şi pentru monitorizarea terapeutică a bolii. De asemenea, valorile ridicate ale CA15-3 pot fi găsite şi în alte forme de cancer (pulmonar, ovarian, gastric, pancreatic).

„Examinarea anuală a sânilor, cu ecografie mamară bilaterală şi mamografie bilaterală (după 40 ani), chiar în absenţa mastodiniilor sau a tumorilor mamare, vă poate salva viaţa“. Dr. Cristina Şaptefraţi

INFO

Ecografia mamară este principala metodă de diagnosticare a afecţiunilor sânului la femeile cu vârsta sub 40 de ani.

Sfatul specialistului

Dr. Crenguţa Sorina Şerboiu, medic primar radiolog, Centrul Medical Mediclass, Bucureşti, tel: 0214120128

Mamografia este o metodă rapidă de investigaţie, cu ajutorul razelor X, în urma căreia se obţin 4 filme. Riscul de iradiere al unei examinări este extrem de scăzut, doza de radiaţii folosită fiind foarte redusă (echivalentă unei radiografii pulmonare). Importanţa screeningului mamografic este în schimb covârşitoare, putându-se descoperi leziuni care beneficiază de tratament conservator cu vindecare completă.

Atât ecografia mamară, cât şi mamografia se recomandă a fi efectuate în primele 10-12 zile ale ciclului menstrual sau de urgenţă în situaţia apariţiei unor modificări clinice sau simptome suspecte. Până la 40 de ani investigaţia de primă intenţie este ecografia efectuată anual. Între 40 şi 50 de ani se efectuează mamografie la 2 ani şi ecografie în anul în care nu se efectuează mamografia. După 50 de ani, se recomandă efectuarea anuală a mamografiei.

Mai multe