Ce trebuie să ştii despre cardul de sănătate

16 decembrie 2014   Analize Medicale

Păstrează istoricul medical al pacientului

Începând cu luna septembrie a acestui an s-a început distribuirea cardului de sănătate. Acesta este asemănător cardului bancar, având încorporat un cip. Pe suprafaţa cardului sunt inscripţionate numele şi prenumele persoanei, codul de asigurat şi numărul de identificare al Cardului Naţional de Sănătate.

Cipul va stoca toate informaţiile privind datele de contact ale medicului de familie, analizele efectuate de pacient, afecţiunile de care suferă şi care-i pot pune viaţa în pericol sau intervenţiile medicale la care a fost supus de-a lungul timpului.

De asemenea, opţional, mai pot fi trecute grupa sanguină şi Rh-ul persoanei, precum şi acceptul exprimat în timpul vieţii pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule după deces.

Poate fi utilizat doar după activare

După ce primeşte cardul, fiecare persoană trebuie să se prezinte cu el la medicul de familie pentru a-l activa. Cardul va fi trecut prin cititorul de carduri din cabinetul medicului, iar pacientul va avea posibilitatea să-şi aleagă un cod pin, care trebuie introdus de fiecare dată când e folosit.

Cardul trebuie utilizat ori de câte ori este solicitat un serviciu medical, fie că este vorba de medicul de familie, medicul specialist sau orice unitate medicală care are contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În caz contrar, pacientul va trebui să suporte singur cheltuielile, deoarece serviciile medicale nu-i vor fi decontate.

Totodată, circulaţia documentelor între medici va fi mai simplă. Fiecare document legat de tratamentul unei persoane va fi procesat şi introdus în dosarul electronic al pacientului, acesta nemaifiind nevoit să aibă asupra sa acte precum adeverinţa de asigurat sau bilete de trimitere.

INFO: Prezentarea cardului nu este obligatorie în cazul urgenţelor medicale.

Mai multe