Ce indicaţii are videocapsula endoscopică

10 decembrie 2015   Analize Medicale

Cum funcţionează „Capsula endoscopică sau videocapsula explorează tubul digestiv extrem de uşor, fără durere, folosind o cameră video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele şi o baterie. Toate acestea se află într-o capsulă care se înghite şi care reuşeşte să ne transmită informaţii preţioase despre starea aparatului digestiv”, spune medicul Şerban Gologan de la clinica OK Medical din Bucureşti.

Timp de 8-10 ore, capsula trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subţire si intestinul gros şi este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare şi captează date video de pe traiectul digestiv, fiind de mare folos specialiştilor gastroenterologi în diagnosticarea multor afecţiuni digestive.

Cancerul de colon – mai uşor de depistat

„Videocapsula este astăzi un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară şi unele forme de polipoză intestinală.

Ea permite vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. Practic, înaintea descoperirii videocapsulei, ne era imposibil să vizualizăm în întregime intestinul subţire, segmentul cel mai lung al tractului digestiv. Astăzi, reuşim acest lucru cu ajutorul videocapsulei şi putem evalua pacienţii care au suspiciuni de afecţiuni ale intestinului subţire”, declară specialistul.

În plus, videocapsula se foloseşte pentru diagnosticarea cancerului de colon, dar şi a polipilor, diverticulilor şi afecţiunilor inflamatoare intestinale. Astfel, cu ajutorul capsulei video, pacienţii pot primi mai repede un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.

Recomandări înainte şi după investigaţie

Pentru ca videocapsula să nu rateze anumite leziuni, este foarte important ca intestinele să fie cât mai curate. Astfel, este nevoie de un anumit regim.

Adică, pacientul nu trebuie să mănânce nimic solid cu cel puţin 12 ore înainte de înghiţirea videocapsulei. Indicată este şi folosirea unor anumite soluţii purgative înainte de investigaţie.

După înghiţirea capsulei, pacientului i se va permite să bea lichide (cam după 2 ore), iar după 4 ore, va putea chiar să mănânce ceva uşor, dar numai la indicaţiile medicului.

Mai multe