Ce este un Holter ECG
Denumit şi electrocardiograma ambulatorie, acest dispozitiv înregistrează continuu ritmul inimii pe durata întregii activităţi zilnice. Înregistrarea ritmului inimii se face cu ajutorul unor electrozi plasaţi pe piept, conectaţi cu fire de un monitor. Holter ECG a fost gândit pentru a afla cum răspunde inima la activităţile normale ale unui om sau la administrarea unor medicamente.
Ce este un Holter ECG – testul care înregistrează funcţiile inimii
Înregistrarea activităţii inimii pe durata întregii zile şi pe durata unei nopţi poate fi mult mai relevantă decât electrocardiograma de repaus, făcută în cabinetul medical. Aşadar, pentru a da un tratament cât mai corect, unii medici apelează la testul Holter ECG.
Dispozitivul se poartă pe durata întregii zile şi ajută la depistarea mai multor lucruri, precum: evaluarea durerii toracice, verificarea efectului unui tratament medicamentos asupra inimii, activitatea cardiacă în urma unui atac de cord, bătăi neregulate ale inimii, activitatea inimii în urma introducerii unui stimulator cardiac, modificări ale ritmului sinusal, descoperirea cauzelor unor anormalităţi ca ameţeli, dificultăţi de respiraţie, confuzie. De asemenea, acest dispozitiv este foarte important pentru depistarea unor boli de inimă silenţioase şi care nu dau dureri, cum este boala cardiacă ischemică silenţioasă.
Ce este un Holter ECG – dispozitivul este uşor de purtat
Monitorizarea cu Holter ECG se face plasând electrozii pe piele, la nivelul toracelui. Aceştia sunt ataşaţi cu fire de monitorul Holter, care se ţine într-o husă pusă în jurul taliei, pe umăr sau după gât. Monitorul se păstrează curat, pielea trebuie să fie cât mai curată, fără fire de păr pentru ca electrozii să înregistreze cât mai exact activitatea inimii.
În timpul monitorizării cu Holter ECG se va ţine un jurnal, în care pacientul este rugat să noteze toate activităţile sale, medicamentele ingerate şi simptomele apărute pe durata purtării dispozitivului. Este indicat să nu se facă duş cu dispozitivul, iar monitorul să se păstreze cât mai curat cu putinţă. De asemenea, firele nu ar trebui deconectate, deoarece se va întrerupe înregistrarea.
Jurnalul trebuie să conţină absolut orice activitatea fizică, de la urcat pe scări la activitate sexuală. Tratamentul urmat şi alimentaţie se va trece, de asemenea. Orice schimbare sau simptom se va trece în jurnal, de la orice fel de dureri la stare de oboseală, de confuzie, de greaţă.
Ce este un Holter ECG – ce se evită pe durata purtării monitorului Holter
Pe timpul purtării dispozitivului Holter ECG se va evita apropierea de zone de înaltă tensiune, de magneţi, de detectoare de metal. Indicaţiile pe durata purtării lui vă vor fi date cu exactitate la cabinetul de unde vi s-a instalat. Este bine ca pacientul să se îmbrace lejer în ziua instalării dispozitivului. Nu există contraindicaţii, se poate mânca şi bea înainte de efectuarea testului.
Rezultatele testului Holter ECG sunt înregistrările dispozitivului, care se vor tipări pe un raport. Acest raport se interpretează de medicul cardiolog care v-a trimis să faceţi testul. În funcţie de rezultate, medicul poate recomanda un tratament mai bun sau tratament suplimentar, poate înţelege mai bine unde există probleme, dacă există.