Când sunt necesare testele de coagulare

4 aprilie 2016   Analize Medicale

Testele de coagulare (coagulograma) sunt indicate, de pildă, pentru a aprecia riscul hemoragic, în cazul unor intervenţii de genul puncţiilor sau biopsiilor hepatice sau a rezecţiei endoscopice a unui polip. De asemenea, se fac şi în cazul în care trebuie monitorizat tratamentul anticoagulant sau pentru punerea disgnosticului unor boli de sânge, precum hemofilia.

Care sunt

Testele de coagulare măsoară timpul necesar pentru ca sângele să se coaguleze. În cazul unei disfuncţionalităţi, coagularea sângelui se face fie prea încet (ceea ce reprezintă un risc de hemoragie), fie prea repede (ceea ce favorizează formarea de cheaguri în vasele sangvine).

Există aproximativ 200 de analize de sânge care analizează coagularea, dar cele mai frecvente sunt timpul de protrombină (Timpul Quick), timpul de tromboplastină parţială activată (APTT) , timpul de sângerare (TS) şi timpul de coagulare şi fibrinogenul (o proteină esenţială în formarea cheagului de sânge).

Timpul Quick (TQ) evaluează activitatea factorilor implicaţi în coagulare şi pentru monitorizarea terapiei cu anticoagulatei orale. El depistează deficienţele de coagulare, iar valorile normale se situează între 12 şi 15 secunde. Dacă acest timp creşte, printre cauzele posibile se numără riscul de hipoproteinemie (diminuarea anormală a nivelului proteinelor din sânge). Când timpul Quick scade, există suspiciunea unor boli hepatice.

APTT se recomandă, de multe ori, pentru screeningul anumitor boli de sânge, aşa cum este hemofilia. Se foloseşte pentru investigarea funcţiei hepatice şi monitorizarea terapiei cu heparină.

Timpul de coagulare (TC) are valori normale între 8 şi 12 minute. În cazul unei coagulări întârziate, există predispoziţie la sângerări şi hemoragii, în timp ce o coagulare anormal de rapidă poate produce coagularea sângelui chiar în vasele sangvine.

Timpul de sângerare arată capacitatea de coagulare globală a sângelui. Valoarea normală este de 3-4 minute. În cazul în care este mai mare, riscul de hemoragie creşte.

În cazul fibrinogenului , valoarea normală este de 240-290 mg/100 ml. Dacă valoarea lui este crescută, pot apărea afecţiuni inflamatori şi reumatismale acute. Dacă este scăzută, poate fi vorba de o boală hepatică ori de sânge.

INFO: Preţul unei coagulograme, în funcţie de numărul de teste efectuate, variază în 35 şi 70 de lei.

Mai multe