Aluniţe cu risc - La ce trebuie să fii atent

5 iulie 2019   Sănătate

Specialiştii ne recomandă să fim atenţi la aluniţe, mai ales în perioada verii. Aceasta deoarece ele pot duce la apariţia unui tip de cancer de piele foarte periculos pentru organism.

Semnele care trebuie să ne alerteze şi să ne trimită la un medic dermatolog sunt asimetria, marginile neregulate sau şterse, culoarea, dimensiunile şi dacă nodulii care este posibil să apară pe aluniţe. Riscul de a face cancer de piele este de aproximativ 1,5 ori mai mare la persoanele cu 11-25 aluniţe (comparativ cu persoanele cu mai puţin de 10 nevi) şi se dublează la fiecare creştere cu 25 a numărului de aluniţe.

Ca să-ţi faci o idee despre cât de important este să acorzi atenţie aspectului aluniţelor, trebuie să ştii că, în fiecare an, peste un milion de oameni mor în lume din cauza cancerului de piele.

Şansele de vindecare a unui melanom malign, adică a formei agresive de cancer de piele, sunt mari doar atunci când aluniţa periculoasă este depistată şi îndepărtată în timp util. Iar pentru aceasta, ar trebui să analizezi periodic forma, culoarea şi evoluţia acestor formaţiuni aparent inofensive.

Aluniţe cu risc  - La ce trebuie să fii atent

Ar trebui să te alerteze aluniţele noi, care cresc repede într-un timp scurt şi îşi schimbă culoarea, dar şi cele vechi, care îşi modifică aspectul; capătă un contur neregulat şi mai multe culori: brun, negru, roşu şi alb.

Semne de întrebare ar trebui să ridice şi aluniţele asimetrice, adică cele care nu au jumătăţi asemănătoare. O aluniţă cu diametrul mai mare de şase milimetri ar trebui, de asemenea, să te îngrijoreze. Oricare dintre aceste aspecte ar trebui să te trimită la dermatolog.

Aluniţe cu risc  - Verifică-le anual

Medicii ne recomandă tuturor, indiferent de vârstă şi de sex, să verificăm aluniţele la dermatolog măcar o dată pe an, chiar şi pe cele aparent normale. Medicul foloseşte un aparat special, numit dermatoscop, prevăzut cu lentile care permit verificarea în detaliu a aluniţei.

În majoritatea spitalelor de stat se foloseşte un dermatoscop de generaţie mai veche, cu lentile care măresc aluniţa de zece ori, dar şi atât este suficient ca medicul să-şi dea seama dacă există vreun pericol. Clinicile private au aparate care măresc aluniţa de peste 100 de ori şi care calculează singure cât de periculoasă este.

În plus, imaginile aluniţelor sunt stocate în calculator, ceea ce permite compararea lor după o perioadă de timp. Analiza cu dermatoscopul presupune aplicarea pe piele a unei lupe, prin urmare nu doare. În spitalele de stat, dermatoscopia este gratuită pentru asiguraţi. În clinicile private, evaluarea tuturor aluniţelor de pe corp cu dermatoscopul digital costă în jur de 100 de lei.

Aluniţe cu risc  - Când ar trebui scoase

Dacă, în urma examinării, o aluniţă ridică suspiciuni, ea trebuie extirpată cu bisturiul. Laserul se foloseşte doar la cele care nu prezintă un pericol şi pe care vrei să le scoţi pentru că sunt inestetice.

Extirparea se face cu anestezie locală şi durează puţin, dar trebuie să te aştepţi că va lăsa în urmă o mică cicatrice. După ce a fost scoasă, aluniţa este trimisă la biopsie, pentru a vedea dacă este benignă sau este melanom malign. Dacă este malignă, trebuie să faci imediat analize suplimentare şi un tratament specific.

Aluniţe cu risc  - Aluniţele traumatizate trebuie scoase

Dacă ai zgâriat sau agresat în orice fel o aluniţă şi aceasta a sângerat, s-a rupt sau este dureroasă, trebuie să mergi cât mai repede la dermatolog. Trebuie să ştii că traumatismele, chiar şi cele minore, cresc probabilitatea de malignizare a aluniţelor. De aceea, cel mai bine ar fi să scoţi aluniţa agresată, şi asta într-un timp cât mai scurt de la traumatizarea ei.

Mai multe