Alergia cutanata - tratament si preventie
Desi nu este contagioasa, alergia cutanata provoaca disconfort. Se manifesta prin eruptii rosii la nivelul pielii, dupa contactul direct cu anumiti iritanti.
Dermatita este un termen general care descrie o inflamatie a pielii.
de contact iritanta este tipul cel mai frecvent intalnit. Aceasta apare atunci cand o substanta la care esti sensibil (alergen) declanseaza o reactie imuna la nivelul pielii. De obicei este afectata doar zona care a intrat in contact cu alergenul.
Substantele din sapunuri pot declansa dermatita
Este posibil sa devii sensibil la un alergen puternic, cum este iedera otravitoare, dupa o singura expunere. Odata ce dezvolti o alergie la o substanta, chiar si o cantitate mica din aceasta poate provoca o reactie alergica. Altii pot dezvolta semne si simptome dupa expuneri repetate la iritantii usori. Printre substantele iritante se numara: solventii, ingrasamintele, pesticidele, detergentii, anumite sampoane, mucegaiul sau lana.
- Nichelul, folosit in bijuterii, catarame etc.;
- Medicamentele, cum sunt cremele antibiotice si antihistaminicele pe cale orala;
- Formaldehida, substanta chimica care se gaseste in conservanti, dezinfectanti si imbracaminte;
- Produsele de ingrijire personala, cum sunt deodorantele, gelurile de corp, vopseaua pentru par, lacurile de unghii;
- Produsele care determina o reactie alergica atunci cand stai la soare (dermatita de contact fotoalergica), cum sunt unele produse de protectie solara.
Consulta medicul daca:
- Eruptiile cutanate te impiedica sa dormi sau sa-ti duci la indeplinire activitatile zilnice;
- Eruptia acopera o mare parte din piele;
- Nu observi imbunatatiri in decurs de 3 saptamani de la inceperea tratamentului;
- Eruptiile cutanate afecteaza fata sau organele genitale.
Mergi de urgenta la spital daca pe langa simptomele de mai sus te confrunti si cu febra, cu senzatia de apasare in piept, respiri cu greutate sau observi aparitia unor umflaturi la nivelul limbii sau gatului.
Mancarimile, frecvente in alergia cutanata
Pe langa eruptii la nivelul pielii, dermatita de contact se mai manifesta si prin: mancarime, uneori severă, piele uscata, basici si cruste, senzatia de arsura sau sensibilitate.
Ce tratament este indicat
Daca ingrijirea la domiciliu nu usureaza semnele si simptomele, medicul iti va prescrie medicamente cu sterorizi, precum creme sau unguente. Aplicate pe zona cu probleme, acestea ajuta la atenuarea eruptiei cutanate. Astfel de produse pot fi folosite o data sau de doua ori pe zi timp de doua- patru saptamani. In cazurile severe, medicul iti va recomanda corticosteroizi orali, pentru a reduce inflamatia, antihistaminice, pentru ameliorarea pruritului sau antibiotice, in cazul unei infectii bacteriene.
Asa previi dermatita de contact!
Citeste si: