Află care este cel mai bun ceai pentru digestie!
Când vine vorba de ceaiul numărul unu pentru calmarea problemelor gastrointestinale, Rosalee de la Forêt, fitoterapeut, autoare și gazdă de podcast are o recomandare clară: „Dacă ar fi să aleg o singură plantă pentru susținerea digestiei, aș alege mușețelul”, explică ea. „Această floare delicată este o adevărată binecuvântare pentru intestin.” Iar asta se datorează multitudinii de beneficii pe care le oferă. În primul rând, mușețelul poate stimula procesele naturale de digestie ale organismului prin gustul său ușor amar”, spune de la Forêt. „Dar, în același timp, îți calmează sistemul nervos, ajutându-te să treci de la starea de stres , de luptă sau fugi, la cea mai relaxată de odihnește-te și digeră.”
Ceaiurile pot susține sănătatea organismului. Foto: Shutterstock.
De fapt, un studiu din 2019 a arătat că această plantă este atât de eficientă în calmarea sistemului nervos, încât a ajutat la reducerea stresului și a problemelor de somn, motiv pentru care mulți oameni beau ceai de mușețel înainte de culcare.
În plus, mușețelul este un campion al sănătății intestinale datorită proprietăților sale antiinflamatorii, evidențiate într-o analiză din 2022. „Acest lucru îl face o alegere bună dacă ai o digestie sensibilă sau reactivă: balonare, gaze sau disconfort după mese”, explică de la Forêt. Ca agent antiinflamator, mușețelul este o alegere inspirată și pentru susținerea imunității generale.
Alte ceaiuri benefice pentru digestie și intestin
„Roinița este o plantă minunat de tonică și calmantă”, spune de la Forêt. „Este adesea folosită pentru a reduce anxietatea și tensiunea, care după cum știm se pot reflecta direct în intestin. De asemenea, stimulează ușor digestia, îți poate crește pofta de mâncare și reduce senzația de digestie lentă după mese. „Cercetările confirmă aceste efecte: o analiză din 2022 arată că varietatea de compuși vegetali din roiniță oferă beneficii antioxidante și antiinflamatorii semnificative, susținând suplimentar tractul gastrointestinal. „În plus, aroma și gustul ei citric o fac foarte plăcută la băut”, adaugă de la Forêt.
Ceaiul de ghimbir
Mulți dintre noi ne amintim că, în copilărie, primeam o băutură cu ghimbir la primele semne de durere de burtă. Se pare că acest obicei are, de fapt, o bază științifică solidă. „Ghimbirul este un clasic cu un motiv bine întemeiat”, spune de la Forêt. „Este cald și picant, fiind deosebit de util dacă ai tendința să te simți greoi sau dacă te confrunți cu semne de digestie lentă, precum balonare, gaze sau alimente nedigerate în scaun.”
Capacitatea ghimbirului de a calma greața a fost demonstrată în mod repetat de cercetări, inclusiv în analize din 2019, 2021 și 2022.
Fenicul
Deși feniculul este folosit frecvent drept condiment în preparatele sărate, ceaiul de fenicul este extrem de benefic pentru digestie și sănătatea intestinului. „Este excelent pentru reducerea gazelor și a balonării și are un gust dulce, ușor asemănător cu lemnul-dulce”, explică de la Forêt. „Feniculul te ajută mai ales dacă simți tensiune sau crampe abdominale, efectele lui sunt atât calmante, cât și ușor stimulante.” Un studiu a arătat chiar că poate stimula motilitatea intestinală la pacienții aflați în recuperare postoperatorie.
Alimente și plante amare
În general, de la Forêt te încurajează să incluzi mai multe alimente amare pentru a-ți susține digestia. „Doar o înghițitură sau o mușcătură de ceva amar înainte de masă poate semnala întregului tract digestiv să se pregătească, de la creșterea salivării, la stimularea acidului gastric și a producției de bilă, până la susținerea tranzitului intestinal sănătos”, explică ea. „Le poți consuma sub formă de ceaiuri, tincturi, extracte în oțet sau pur și simplu adăugând verdețuri amare în farfurie. Este o schimbare mică, dar cu un impact mare asupra modului în care te simți după mese.” Pe lângă verdețuri amare precum rucola, frunzele de păpădie, andivele și radicchio, merișoarele, cojile de citrice, majoritatea oțeturilor și grepfrutul se încadrează în această categorie, multe dintre ele putând fi transformate și în ceaiuri.
Cum să prepari cel mai bun ceai din plante acasă
Din fericire, prepararea ceaiurilor din plante acasă este extrem de simplă. Totul începe cu achiziționarea unor produse de calitate. „Calitatea contează enorm când vine vorba de ceaiurile din plante”, subliniază de la Forêt. „Pentru mușețel și roiniță, caută plante uscate care sunt aromate și viu colorate, ar trebui să miroasă ca o grădină proaspătă atunci când deschizi punga. Dacă sunt terne ca aspect sau miros, probabil nu vor fi la fel de eficiente.” Ea recomandă, de asemenea, să cumperi rădăcină proaspătă de ghimbir și semințe uscate de fenicul.
După ce ai ingredientele, lasă-le la infuzat în apă clocotită timp de 10–20 de minute, pentru a extrage toate beneficiile lor impresionante într-o ceașcă de ceai hrănitoare. Și, deși anumite ceaiuri din plante pot fi un adaos benefic în rutina ta zilnică atunci când vrei să ameliorezi disconfortul digestiv, discută neapărat cu medicul tău dacă te confrunți cu probleme gastrointestinale cronice sau persistente.
Sursa: Real Simple