7 moduri de a slăbi fără a face efort fizic

3 ianuarie 2025   Sănătate

Dacă nu eşti dornic de mişcare, deşi aceasta este şi foarte sănătoasă, nu numai că ajută la slăbit, există câteva trucuri care te pot ajuta să îţi menţii greutatea fără să faci efort fizic.

Pentru mulți, preocuparea faţă de greutate a devenit tot mai frecventă, mai ales după pandemie când kilogramele în plus au fost o problemă din cauza limitării mobilității.

Sportul este foarte util în procesul de slăbire, dar poți ajunge la kilogramele dorite și fără mișcare. Foto: Shutterstock. 

Deși exercițiile fizice sunt esențiale pentru sănătatea generală și sunt deseori menționate în discuțiile despre pierderea în greutate, nu sunt singura soluție. Schimbările mici și conștiente în obiceiurile tale zilnice, mai ales în privința alimentației, pot duce la rezultate semnificative.

Iată 7 sfaturi de la Dr. Meghan Garcia-Webb, specialistă în medicină internă, medicină a stilului de viață și medicină a obezității, pentru a pierde în greutate fără a face exerciții fizice.

1.  Alege alimente neprocesate

Ori de câte ori ai ocazia, optează pentru alimente neprocesate. Fructele și legumele sunt adevărate „pachete” nutriționale, pline de vitamine, apă, zaharuri naturale și fibre. Aceste elemente funcționează împreună pentru a-ți alimenta corpul.

Pe de altă parte, alimentele procesate își pierd echilibrul nutrițional. De exemplu, zahărul devine mai concentrat, iar fibrele, esențiale pentru reglarea glicemiei și digestie, sunt eliminate.

Compară un măr cu un pahar de suc de mere. Mărul oferă fibre, mai puțin zahăr și o textură satisfăcătoare, pe când varianta procesată nu are aceleași beneficii.

2. Umple jumătate din farfurie cu fructe și legume

Un mod simplu de a consuma mai multe fructe și legume este să ajustezi proporțiile fiecărei mese. Dacă mănânci cereale cu fructe de pădure dimineața, lasă fructele să ocupe jumătate din bol. Sau, dacă ai pui, cartofi și salată la cină, lasă salata să fie partea principală din farfurie.

3. Planifică mesele din timpul săpătămânii

Fără un plan, e ușor să apelezi la mâncăruri rapide care nu te ajută să-ți atingi obiectivele. Ia 30 de minute la începutul fiecărei săptămâni pentru a-ți planifica mesele. Poți găti în avans și să folosești resturile pentru zilele următoare.

4. Redu obiceiul de a ronțăi

Dacă simți nevoia să ronțăi între mese, poate fi din obișnuință sau pentru că mesele tale nu sunt suficient de consistente. Construiește mese echilibrate care să includă proteine, grăsimi sănătoase și alimente bogate în fibre.

5. Renunţă la unele obiceiuri

Renunță la telefon sau la televizor în timpul mesei. Concentrează-te pe ceea ce mănânci și bucură-te de moment. Astfel, vei putea identifica mai ușor când începi să te saturi, evitând să mănânci în exces.

6. Stai jos când mănânci

Mâncatul pe fugă sau în picioare te face să nu te simți la fel de satisfăcut, ceea ce poate duce la consumul de alimente în exces mai târziu. Așază-te la masă și oferă-ți timp să te bucuri de mâncare.

7. Ascultă-ți corpul

Este ușor să mănânci prea mult, mai ales în timpul sărbătorilor. Încearcă să te oprești la jumătatea mesei pentru a vedea cum te simți. Ridică-te, plimbă-te puțin și vezi dacă mai ai nevoie să mănânci.

Adoptând aceste mici schimbări în stilul tău de viață, vei putea să-ți gestionezi greutatea fără a te baza pe exerciții fizice zilnice.

Sursa: The Healthy

Mai multe