5 sfaturi pentru hipertensivi
Stilul de viaţă are un rol important atât în prevenţia, cât şi pentru ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Este foarte important ca, după primirea diagnosticului de hipertensiune arterială, să se renunţe la obieciurile nesănătoase.
Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în ţara noastră şi în lume. În ţara noastră, 40% dintre români au această problemă, conform unui studiu realizat în 2012. Îngrijorător este că mulţi nu ştiu că o au, deci nu se tratează.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 30% dintre bărbaţii şi 50% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 65 şi 75 de ani suferă de hipertensiune. La nivel mondial, din numărul total de decese, 7 milioane şi jumătate sunt puse pe seama tensiunii arteriale crescute. Cu toate că se consideră că este o problemă a vârstnicilor, tot mai mulţi tineri au hipertensiune, din cauza stilului de viaţă nesănătos.
Iată ce poţi face dacă eşti hipertensiv!
Renunţă la fumat
Persoanele care fumează au un risc de 3 ori mai mare de a face hipertensiune. După o ţigară fumată, tensiunea arterială poate creşte cu până la 10 mmHg. De asemenea, fumatul este responsabil de 24% din decesele cauzate de complicaţiile cardiovasculare. Este bine de ştiut că şi fumatul pasiv duce la creşterea tensiunii arteriale.
Fă mişcare
Pentru a preveni hipertensiunea şi pentru a normaliza valorile tensiunii arteriale, este indicat să fii cât mai activ din punct de vedere fizic. În acest caz, sunt recomandate 30-60 de minute de activitate de intensitate moderată (jogging, mers cu bicicleta, înot), de 4-5 ori pe săptămână. Dacă sportul ţi se pare un efort prea mare, este bine să ştii că este benefic şi mersul pe jos, în ritm alert, pe o distanţă de 2 kilometri pe zi. Evită sporturile care te suprasolicită, precum ridicarea de greutăţi.
Menţine-ţi o greutate corporală normală
Aproape 40% din persoanele obeze sunt hipertensive (cea mai periculoasă fiind grăsimea acumulată la nivelul abdomenului). Studiile au arătat că există o legătură între greutate şi tensiune. Astfel, cei care iau în greutate cu 10% pot avea o creştere a tensiunii sisolice cu 6 mmHg. În cele mai multe cazuri, adulţii obezi au, pe lângă hipertensiune, şi un nivel ridicat al colesterolului şi un stil de viaţă sedentar, factori care cresc considerabil riscul de boli cardiovasculare.
Redu consumul de alcool
Pe lângă afectarea ficatului, alcoolul consumat în exces duce la creşterea tensiunii arteriale. Expuse acestui risc sunt persoanele care consumă zilnic peste 3 pahare cu băuturi alcoolice. Este de preferat ca hipertensivii să nu consume mai mult de un pahar cu bere sau cu vin zilnic. Este bine de ştiut că renunţarea la alcool are ca efect scăderea progresivă a tensiunii.
Evită stresul şi conflictele
Adrenalina secretată în condiţii de stres creşte tensiunea arterială, având un efect vasoconstrictor. Stresul cronic are acţiune negativă asupra inimii (se accelerează bătăile) şi arterelor (se produce o îngustare a acestora).