Uleiul de canabis are virtuţi terapeutice. În ce situaţii este indicat

11 ianuarie 2021   Remedii naturiste

Cânepa sau canabisul este o plantă anuală aromatică, originară din Asia Centrală, fiind folosită în industria fibrelor. Din seminţele de cânepă se extrage uleiul, un lichid preţios, sursă bogată de acizi graşi esenţiali, de minerale, proteine şi antioxidanţi, ce poate aduce alinate în diverse afecţiuni.

Există 3 tipuri de plante ce aparţin speciei Cannabis, şi anume Cannabis sativa, Cannabis indica şi hibrid. Diferenţa dintre ele constă în nivelul de canabidiol (CBD) şi THC pe care îl conţin, aceştia fiind 2 compuşi ce provoacă euforie odată ce sunt ingerate. Marijuana se pregăteşte din florile, frunzele şi tulpinile uscate ale canabisului, toate acestea având concentraţii mari de THC. În schimb, cânepa sau canabisul are o concentraţie mai mică de 0,3% de THC, ceea ce nu va provoca efecte psihotrope şi poate fi folosită în scop terapeutic. Uleiul de cânepă este recoltat prin presarea la rece a seminţelor şi poate avea aromă de nuci. Este diferit de uleiul de canabidiol, care se extrage din frunzele de cânepă.

Hidratează şi reduce inflamaţia pielii

Uleiul de cânepă este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali Omega-3 şi Omega-6, regăsindu-se, în special, acidul gama-linoleic (GLA) cu acţiune puternic antiinflamatoare şi generatoare de celule noi. Mai mult, seminţele de cânepă conţin raportul optim de Omega-3 şi 6 (3 la 1), important pentru sănătatea inimii şi a creierului. Uleiul de cânepă poate calma inflamaţia pielii şi o poate menţine hidratată, mai ales când vine vorba despre simptomele acneei sau ale altor afecţiuni precum psoriazis, dermatită atopică sau lichenul plan.

Îmbunătăţeşte echilibrul hormonal

Acidul gama-linoleic din uleiul de cânepă ajută la sintetizarea anumitor compuşi, care produc efecte similare hormonilor. Câteva studii sugerează că uleiul de cânepă, datorită GLA, poate reduce simptomele asociate cu sindromul premenstrual, ca de exemplu crampele menstruale. De altfel, poate îmbunătăţi echilibrul hormonal în cazul femeilor care se află la menopauză şi le poate reduce simptomele, cum ar fi bufeurile, iritabilitatea şi tristeţea.

Ameliorează durerea

Uleiul de cânepă poate fi un remediu natural împotriva durerii, fiind de ajutor în cazul leziunilor, infecţiilor sau bolilor autoimune, ca de pildă artrita. Acesta poate fi masat uşor în zona afectată sau administrat pe cale orală.

Scut împotriva bacteriilor

Anumite studii au ajuns la concluzia că uleiul de cânepă poate inhiba activitatea diferitelor tipuri de bacterii, inclusiv stafilococul auriu. Această bacterie periculoasă poate cauza infecţii ale pielii, oaselor, inimii şi pneumonie.

Poate menţine sănătatea sistemului digestiv

Pe lângă sursele de acizi graşi esenţiali, uleiul de cânepă conţine 20% fibre solubile şi 80% fibre insolubile, ceea ce poate ajuta digestia, contribuind totodată şi la scăderea nivelului de colesterol rău (LDL) din sânge.

INFO

Este bine să depozitezi produsul într-un recipient etanş, la temperaturi scăzute, fără expunere la lumină.

Cum se administrează

Extern: înainte de aplicarea uleiului pe piele, este bine să testezi o porţiune mică, ca de exemplu cotul, pentru a observa reacţia la produs. Aplică o cantitate mică de ulei de cânepă pe zona afectată, dar curată. Acoperă cu un bandaj şi lasă aproape o zi întreagă. Pentru tenul acneic, aplică uleiul pe pielea curată şi lasă să acţioneze 1-2 minute, apoi spală cu apă caldă. Dacă apare roşeaţa sau senzaţie de mâncărime, arsură, iritaţii, opreşte folosirea produsului. În schimb, clăteşte din abundenţă cu apă şi săpun.

Intern: poţi consuma între 1-2 linguriţe de ulei de cânepă pe zi. Dacă nu îţi place gustul, îl poţi adăuga în diferite reţete (sosuri etc.)

Contraindicaţii

Discută cu medicul tău înainte de a consuma ulei de cânepă, mai ales dacă iei un tratament medicamentos. Consumul de ulei de cânepă poate interfera cu medicamente pentru subţierea sângelui, glicozide cardiace şi diuretice. Efectele secundare ale ingerării uleiului de cânepă ar putea fi durerile de stomac, diareea, stările de greaţă, vărsăturile.

Mai multe