Tot ce ai vrut să ştii despre uleiurile esenţiale: cum le foloseşti pentru beneficii maxime
23 septembrie 2020
Remedii naturiste
Aromaterapia este una dintre cele mai cunoscute metode de a folosi uleiurile esenţiale, însă nu este singura. Te poţi bucura de efectele lor chiar şi când îţi faci un masaj, când le inhalezi aroma, când faci o baie caldă sau când le administrezi pe cale orală.
Uleiurile esenţiale sunt extracte de plante şi rezultă în urma aburirii sau prin presarea diferitelor părţi ale unei plante (flori, rădăcină, frunze sau fructe). De cele mai multe ori, este nevoie de câteva kilograme de plantă pentru a produce o singură sticluţă cu ulei esenţial.
Inhalarea aromei
La masaj
În rutina de baie
Direct pe zona dureroasă
Pe cale internă
Contraindicaţii
- Nu toate uleiurile esenţiale se pot difuza deoarece unele conţin compuşi care pot irita mucoasa nazală (scorţişoara, cuişoarele, oregano), în timp ce altele sunt neurotoxice, precum menta şi rozmarinul. Nu se difuzează în timpul nopţii.
- Uleiurile esenţiale nu sunt recomandate prin nicio metodă de utilizare bebeluşilor, copiilor sub vârsta de 12 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează, persoanelor care suferă de astm, de epilepsie, de hiper tensiune arterială sau dacă au un sistem imunitar scăzut. Vârstnicii trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a folosi uleiuri esenţiale.
- Nu înghiţi niciodată uleiul esenţial nediluat!
- Nu folosi uleiuri esenţiale pe piel e dacă te expui la razele de soare, în special aromele de citrice!
- Asigure-te că alegi produse de calitate, de la un producător sigur. Nu cumpăra uleiuri esenţiale în sticluţe de plastic.
- Uleiurile esenţiale nu servesc drept tratament (ca de exemplu, pentru răceală), ci este nevoie să urmezi şi alte sfaturi recomandate de medicul tău în privinţa alimentaţiei, a tratamentului medicamentos etc.