VIDEO: Scapă de durere prin acupunctură

11 august 2015   Terapii complementare

Veche de mai bine de 5.000 de ani, acupunctura presupune introducerea unor ace de mici dimensiuni în punctele care sunt considerate „canale de energie“ principale ale organismului. Pentru că acele sunt mult mai mici (lungimea lor variază între 18-51 mm) decât cele folosite la seringi, şi procesul este unul nedureros.

„Terapia clasică prin acupunctură este eficientă şi elimină din manifestările dureroase cu care se prezintă pacientul chiar imediat, aproape pe loc. Acele care se folosesc uzual în acupunctură sunt foarte fine şi senzaţia de durere este aproape inexistentă, iar dacă apare, ea este minimă“, explică dr. Florin Bebeşel, medic specialist acupunctură la Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti. Ce tipuri de dureri poate trata

Deşi este recomandată pentru o paletă largă de afecţiuni, terapia prin acupunctură are ca principală acţiune reducerea durerii. Mai exact, înţeparea anumitor puncte bine stabilite ajută la reechilibrarea energiei, la stimularea eliberării endorfinelor (substanţe asemănătoare analgezicelor) şi, prin urmare, la scăderea senzaţiei dureroase.

„Acupunctura este recomandată pentru ameliorarea durerilor de cap (întâlnite la atât de multă lume), a celor cauzate de reumatism, de bolile articulare inflamatorii, de lombosciatică, în general a durerii acute“, adaugă specialistul în acupunctură Florin Bebeşel.

De asemenea, medicii recomandă această terapie şi în cazul durerilor care apar la nivel muscular şi a celor menstruale.

Sarcinile de la locul de muncă, cele de acasă, copiii, problemele din familie, toate sunt factori care duc la apariţia stărilor de stres şi a celor depresive. Pentru a scăpa de tensiunile de zi cu zi, medicii recomandă în multe din cazuri terapia prin acupunctură.

Ea ajută la deblocarea sistemului energetic al organismului (stresul duce la apariţia „nodurilor“ energetice, blocaje care perturbă funcţionarea tuturor organelor), la relaxarea musculaturii, de unde şi reducerea stărilor depresive.

„Acupunctura este utilă pentru multe dintre afecţiunile tot mai des întâlnite în societate, cum este stresul, oboseala cronică, insomniile, anxietatea ori depresia. Tratate prin această procedură, toate aceste tulburări dispar fără clasicele antidepresive chimice (de sinteză)“, explică medicul Florin Bebeşel.

Terapia prin acupunctură aduce beneficii semnificative şi în cazul persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral (AVC). Pe lângă faptul că procedura ajută la reducerea riscului de apariţie a unui AVC, ea este un aliat de încredere pe perioada recuperării.

„Capacitatea motorie şi sensibilitatea senzorială sunt afectate la persoana care a suferit un AVC. Prin acupunctură refacerea funcţiilor motorii este accelerată, astfel încât pacientul ajunge să se recupereze mai rapid“, spune specialistul în acupunctură.

Situaţia este similară şi în cazul pacienţilor care au suferit un traumatism (accidente, căderi, lovituri în zona coloanei vertebrale). Acupunctura poate fi utilă pentru a controla durerile care apar în urma unui astfel de incident, dar ajută şi la refacerea mobilităţii articulare.

Acupunctura este o practică medicală străveche. Parte integrantă din medicina chineză, ea se regăseşte în întregul spaţiu al Extremului Orient, din vechime, sub forme mai mult sau mai putin apropiate.

Astăzi, acupunctura cuprinde posibilitatea tratamentului cu fascicule luminoase laserterapeutice, cu câmpuri electromagnetice pulsatile ce nu produc deloc senzaţie dureroasă şi nu mai este necesar să fie înţepate punctele.

Acupunctura se deosebeşte prin ceva special de medicina cu care suntem noi obişnuiţi pentru că tratează începând cu oamenii sănătoşi, urmărind şi reuşind să realizeze menţinerea şi îmbunătăţirea sănătăţii acestora.

Mai multe