VIDEO: Ce este masajul terapeutic

12 martie 2014   Terapii complementare

Masajul terapeutic este o soluţie alternativă indicată în multe probleme de sănătate. Înainte de a se recurge la această terapie, specialiştii au în vedere tipul afecţiunii de care suferă pacientul şi de ceea ce se doreşte să se obţină în urma efectuării şedinţelor de masaj: efecte benefice pe termen scurt (spre exemplu, reducerea inflamaţiei sau a durerii) sau pe termen lung, ca terapie adjuvantă, folosită în asociere cu alte proceduri terapeutice (kinetoterapie, fizioterapie, acupunctură sau reflexoterapie).

Kinetoterapeutul Gelu Cosma, de la clinica de kinetoterapie şi fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, ne spune în ce constă această procedură medicală. În primă fază se folosesc saci cu argilă sau gel

În primul rând, este important ca pacientul să fie foarte relaxat, înainte de efectuarea propriu-zisă a masajului terapeutic.

Apoi, se pot aplica hot-pack-uri (saci cu argilă sau gel), încălziţi la o temperatură de 65°C, având ca efect pregătirea ţesutului pentru masaj, inducând un efect termoterapeutic. Încă de la primele şedinţe, durerea se reduce considerabil, pacientul recăpătându-şi treptat libertatea de mişcare.

Masajul terapeutic are rolul de a îmbunătăţi capacitatea funcţională şi motorie a organismului, favorizând recuperarea. Pentru a obţine efectele dorite, kinetoterapeuţii utilizează diferite tehnici precum masajul profund sau „deep tissue“, presupunctura sau terapia „trigger point“ (constă în masarea şi presarea unor puncte ale anumitor tegumente) şi stretching-ul (exerciţii de întindere).

Terapia manuală este deseori combinată cu tehnici specifice de kinetoterapie, care au rolul de a atenua durerea şi de-a trata diferite afecţiuni ale aparatului locomotor. În cele mai frecvente cazuri, kinetoterapeuţii aplică tratamente individuale, personalizate, asigurând astfel o recuperare rapidă şi eficientă.

În afecţiunile reumatismale, masajul terapeutic se indică mai ales pentru reducerea problemelor degenerative, articulare şi periarticulare (în jurul unei articulaţii). În cazul suferinţelor degenerative ale coloanei vertebrale, masajul este indicat cu precauţii speciale privind poziţia capului la diferitele manevre aplicate.

Pe de altă parte, în kinetoterapie, masajul este folosit cu scop terapeutic sau ca procedură independentă de pregătire a programului kinetic.

„Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente metode de recuperare medicală sau sportivă. Secretul obţinerii unor rezultate optime pentru redarea libertăţii de mişcare a pacienţilor constă în aplicarea mixului optim de tehnici utilizate în terapia manuală“, afirmă kinetoterapeutul Gelu Cosma.

• Afecţiuni ale coloanei: cifoza, scolioza, lordoza, lombalgia, hernia de disc, discopatia, lombosciatica;

• Întinderi, contracturi, inflamaţii articulare şi musculare;

• Diverse dureri (de spate, de mâini şi picioare, de la nivelul articulaţiei şoldului;

• Afecţiuni reumatismale: spondiloza, gonartroza, coxartroza;

• Tulburări ale circulaţiei sangvine de la nivelul mâinilor şi picioarelor.

Gelu Cosma,

kinetoterapeut

Clinica de kinetoterapie şi fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, Bucureşti

Cu toate că aduce beneficii importante organismului, masajul terapeutic nu este recomandat pacienţilor care suferă de afecţiuni vasculare severe (flebite, arterite), inflamaţii acute ale aparatului locomotor, precum şi anumite tulburări cardiovasculare sau afecţiuni dermatologice.

De aceea, înainte de începerea tratamentului propriu-zis, se recomandă efectuarea unei evaluări a aparatului locomotor (ce include, în general, analize ce ţin de articulaţii sau musculatură şi, în anumite cazuri, ecografie musculo-scheletală).

)

Mai multe