La ce te ajută kinetoterapia

24 ianuarie 2013   Terapii complementare

Gimnastica medicală sau kinetoterapia este o terapie foarte eficientă, care îţi modelează corpul, luptă cu succes împotriva bolilor şi te ajută să te refaci, dacă ai suferit vreun accident. Pentru rezultate imediate, este recomandat să practici kinetoterapia cu ajutorul unui specialist în domeniu.

Acesta îţi va recomanda câteva exerciţii utile în funcţie de vârsta pe care o ai şi de problemele de sănătate. Dacă vrei să preîntâmpini apariţia bolilor ce ţin de coloana vertebrală, tratamentul poate fi reluat chiar şi după vindecare. În plus, kinetoterapia şi masajul sunt printre cele mai bune metode care reglează tensiunea arterială şi previn îmbătrânirea prematură a oaselor.

Te scapă de operaţie

Terapia prin mişcare se poate face prin exerciţii fizice ca atare sau utilizând anumite echipamente speciale. Mişcările cu mingea, ridicarea de greutăţi şi exerciţiul pe bicicletă medicinală sunt cele mai cunoscute metode de terapie.

Este important să respecţi cu stricteţe numărul întreg de şedinţe şi mişcările pe care ţi le prescrie kinetoterapeutul. Cu ajutorul gimnasticii medicale, poţi scăpa de intervenţia chirurgicală în cazul unor boli frecvente, cum ar fi discopatie lombară sau hernia de disc.

Tratamentul, gratuit

Poţi face gimnastică medicală în orice spital care are şi secţie de recuperare sau în centre specializate. Tratamentul este gratuit şi de obicei se face cu trimitere de la medicul de familie. De gratuităţi beneficiază în special cei care trebuie să se refacă după un accident şi cei care suferă de afecţiuni ale coloanei vertebrale, de dureri de articulaţii şi de reumatism.

Îţi întăreşte organismul

În funcţie de boala pe care vrei s-o tratezi, practicând kinetoterapia, te antrenezi pentru a creşte flexibilitatea, forţa sau echilibrul. Cu ajutorul gimnasticii medicinale, îţi întăreşti muşchii, eşti mai rezistent când faci efort, îţi sporeşti mobilitatea articulaţiilor şi abilitatea de a efectua anumite acţiuni.

Fracturile, luxaţiile, entorsele, tulburările de creştere la copii, scoliozele şi osteoporoza sunt doar câteva dintre afecţiunile pe care le poţi trata cu ajutorul acestei terapii dacă urmezi un program constant.

Femeile însărcinate pot face gimnastică medicală pentru a învăţa să-şi controleze respiraţia. Terapia prin mişcare este o excelentă modalitate de a-ţi tonifia muşchii şi te ajută să elimini kilogramele nedorite.

"Am scăpat de durerile de spate"

Daniela Sârbu (39 de ani), din Bucureşti, practică gimnastica medicală de un an. Ea merge de două ori pe săptămână la spital şi face exerciţii ca să evite o posibilă intervenţie medicală.

„Acum nouă ani, am început să am dureri mari de spate. Acestea s-au agravat când am căzut pe nişte trepte şi mi s-au fisurat discurile intervertebrale. De asemenea, aveam probleme cu articulaţiile şi nu puteam să-mi dau mâna peste cap sau să ridic greutăţi. Stăteam câte o săptămână în pat şi nu puteam face nimic. Aşa că am fost la un control medical şi doctorul de familie mi-a prescris tratament medicamentos. Acesta îmi ameliora durerea pe moment, dar apoi era tot mai rău. Un specialist mi-a spus despre kinetoterapie. Acesta mi-a explicat că, datorită faptului că vertebrele sunt sensibile, muşchii au nevoie de exerciţii ca să se întărească şi să susţină coloana. Gimnastica medicală avea să-mi dea o mână de ajutor contra reumatismului, să mă ferească de operaţia de hernie de disc şi să am mai multă forţă în mâini. De când m-am apucat de gimnastică, nu am mai avut dureri de spate şi pot spune că sunt un om normal. Pe lângă faptul că mă scapă de dureri, mişcarea îmi dă energie şi poftă de viaţă.”

Mai multe