Îngheaţă negii!
Ce este crioterapia?
Crioterapia foloseşte temperatura scăzută a azotului lichid (-196° C) sau a zăpezii carbonice (-79°C) pentru a altera, în faza iniţială, legătura dintre celulele pielii şi pentru a le distruge, într-un stadiu ulterior, conducând la apariţia de spaţii între straturile cutanate.
Ce afecţiuni se tratează prin această metodă?
Negi (verucile vulgare). Cei mai mulţi dispar în totalitate după cel mult 2-3 şedinţe. Negii sunt proeminenţe rugoase, aspre, deseori întâlnite la nivelul palmelor sau tălpilor, unde produc dureri la utilizarea mâinilor sau la păşit.
Condiloame acuminate (negii genitali).
Exfolierea unui strat superficial de piele cu atenuarea cicatricilor post-acnee (masajul cu zăpadă carbonică).
Keratoze solare sau keratoze seboreice, care pot cauza cancer al pielii, dacă nu sunt tratate.
Anumite forme incipiente de cancer al pielii – mai ales la persoanele în vârstă care au şi alte afecţiuni, ce nu permit intervenţia chirurgicală.
Angioame (puncte roşii de la nivelul toracelui sau spatelui, cauzate de soare).
Care sunt avantajele crioterapiei?
Avantajul utilizării acestei metode îl reprezintă faptul că este ieftină, se realizează şi în unităţile medicale de stat, nu necesită aparatură complicată, durează doar câteva secunde şi, cel mai important, nu lasă cicatrici! Restul metodelor (electrocauterizarea, chiuretarea) pot cauza cicatrici.
Cum funcţionează?
Se aplică la nivelul leziunii azot lichid pentru o anumită durată de timp, după un anumit protocol. Timpul de contact cu pielea nu trebuie să fie prea mare, întrucât pot apărea congelări ale ţesuturilor de desubt, dar nici prea scurt, pentru că ar scădea eficacitatea procedurii.
După tratament, deseori se formează la locul aplicării crioterapiei nişte băşici pline cu lichid, care se desprind odată cu leziunea patologică de deasupra, pielea refăcându-şi în câteva zile aspectul iniţial.
Care sunt dezavantajele?
Dezavantajele metodei sunt legate de o oarecare senzaţie neplăcută la nivelul leziunii, urmată de o senzaţie de mâncărime sau jenă locală, care se remite de obicei în câteva ore. Sunt extrem de rare cazurile când rămân pete depigmentate sau cicatrici superficiale. În majoritatea cazurilor nu rămân cicatrici (semne).
Terapia cu azot lichid nu lasă urme
Cel mai mare avantaj al crioterapiei este faptul că nu lasă cicatrici după tratament. După aplicare, se formează de cele mai multe ori băşici pline cu lichid, care se desprind odată cu leziunea tratată, iar pielea se reface în câteva zile