Hreanul şi anghinarea, soluţii blânde pentru inimi slabe
Rădăcina de cicoare calmează durerile
Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace este angina pectorală, care se manifestă printr-un dezechilibru al volumului de sânge care ajunge la inimă. Mai exact, inima are nevoie de mai mult sânge, însă acesta e împiedicat să circule din cauza arterelor îngustate.
Crizele de durere în piept cu iradieri spre mâna stângă pot fi calmate cu dulceaţă de rădăcină de cicoare sau cu alcool din rădăcină de cicoare, din care se bea câte un păhărel pe zi. Apoi, ca să ajuţi la dilatarea arterelor, prepară o infuzie de frunze, flori şi fructe de păducel.
O linguriţă de plantă se opăreşte cu 250 ml de apă clocotită. Dacă se adaugă şi flori de valeriană şi talpa-gâştei, ceaiul va avea mai mult efect. Se recomandă două căni de infuzie pe zi. Pătrunjelul are şi el proprietăţi de calmare a crizelor de angină, iar medicina naturistă îl recomandă sub formă de vin.
Se pun 10-12 tulpini de pătrunjel proaspăt într-un litru de vin, peste care se adaugă două linguri de oţet de vin, apoi se dă la fiert. După 10 minute se adaugă două linguri de miere. Din acest vin se consumă două-trei linguri în fiecare zi. Anghinarea «curăţă» arterele
Ateroscleroza face şi ea victime în rândul bărbaţilor şi al femeilor, caracterizându-se prin rigidizarea, îngroşarea şi înfundarea arterelor cu depozite de colesterol şi de săruri de calciu (plăci de aterom). Eficient în această situaţie este ceaiul de anghinare, care se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită, la care se adaugă 500 ml de apă clocotită.
După răcire, se strecoară şi se îndulceşte. O parte se bea dimineaţa pe nemâncate, după care se stă culcat o jumătate de oră pe partea dreaptă. Restul de ceai se bea cu o jumătate de oră înaintea mesei. Anghinarea scade colesterolul din sânge.
Proprietăţi antisclerogene, de protecţie a pereţilor vasculari au şi afinele. Se poate urma o cură cu 300-500 g de afine proaspete sau 100 g de fructe uscate în fiecare zi, timp de două săptămâni. Afinele se pot consuma şi sub formă de decoct, macerat, extract sau tinctură. Decoctul de afine se prepară dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe, care se fierb în 250 ml de apă timp de o jumătate de oră.
Ceaiul se consumă cu înghiţituri mici, pentru ca efectele să fie mai mari. Pentru maceratul de afine, se pune o linguriţă şi jumătate de fructe peste care se toarnă două pahare cu apă fiartă şi răcită, şi se lasă la macerat timp de opt ore, după care se consumă întreaga cantitate. Pentru a prepara tinctura de afine ai nevoie de 100 g de fructe la un litru de alcool alimentar de 60º, amestec care se lasă la macerat timp de două săptămâni. Se bea câte un păhărel de tinctură pe zi până la ameliorare.
Hreanul, un excelent cardiotonic
Insuficienţa cardiacă se numără printre cele mai frecvente boli ale inimii şi se manifestă prin incapacitatea inimii de a iriga corpul cu sânge. De ajutor sunt plantele cu rol cardiotonic, precum hreanul.
Decoctul de hrean se face din 50 g frunze şi flori de hrean proaspete sau 25 g uscate, la care se adaugă 200 ml apă şi se fierb 5 minute. Se răceşte, se strecoară şi se adaugă miere, 40 g la 100 g ceai. Se păstrează într-o sticlă, la temperaturi joase, şi se consumă trei linguri pe zi, după fiecare masă, timp de două săptămâni pe lună. Urmează cura timp de trei luni.
Leacurile Ralucai
Am preluat ştafeta de la colega mea Isabela şi de luna aceasta mă angajez să-ţi împărtăşesc toate leacurile care au dat rezultate excelente în cazul meu şi al familiei mele... Deschid carneţelul cu reţetele bunicii şi răsfoiesc. Am ajuns la remediile împotriva căderii părului.
Uleiul de ricin întăreşte rădăcinile
Rezistenţa rădăcinilor firelor de păr este cea mai importantă în acest caz. Am făcut un amestec din ulei de ricin, gaz rafinat şi alcool de 60-70 de grade, în părţi egale, şi le-am amestecat până ce am obţinut o pastă lăptoasă. Pasta se aplică pe părul proaspăt spălat şi uscat şi se lasă să acţioneze cel puţin trei ore.
Urzica dă vitalitate firului subţire
Multe remedii contra căderii părului includ urzica. Clăteşte-ţi părul după fiecare spălare cu suc de urzică şi decoct de frunze de nuc şi mesteacăn.
Oţetul de mere combate chelia
Ai descoperit o zonă unde părul este mai rar? Atunci trebuie să faci masaje locale cu oţet de mere. De dimineaţă şi până seara, de aproximativ şase ori, frecţionează locurile predispuse cheliei timp de câteva minute.