Fii mai sănătos mâncând cireşe

5 mai 2017   Terapii complementare

De diferite culori şi mărimi, acestea sunt tare gustoase şi fac bine sănătăţii. Cireşele sunt considerate „super fructe“ deoarece conţin antioxidanţi, betacaroten, potasiu, vitamina C şi antocianine (pigmenţi naturali). Este indicat să le mănânci când e vremea lor şi nu confiate, căci astfel conţin mult zahăr. Dacă nu te poţi despărţi de gustul dulce al cireşelor le poţi congela ca să le mănânci şi în alt anotimp.

Te scapă de dureri

Ultimele studii legate de proprietăţile curative ale acestor fructe au demonstrat că un consum regulat de cireşe poate ajuta în ameliorarea durerilor apărute în cazul fibromialgiilor, artritei şi al rănilor. S-a descoperit că cireşele ar avea un efect mai mare decât analgezicele şi după cum ştii, primele sunt naturale, deci nu au efecte adverse, pe când pastilele, da.

Neutralizează şi reduc nivelul acidului uric

De asemenea, aceste studii spun că cireşele conţin anumite substanţe chimice care ajută la suprimarea şi diminuarea nivelului de acid uric din corp. Miraculoasele fructe pot reduce durerile musculare dar şi pe cele cronice de spate. Un exces de acid uric poate duce la gută, hipertensiune, boli ale inimii, pietre la rinichi, insuficienţă renală, dar şi la leucemie. Pentru a micşora riscul de atac de gută, specialiştii spun că e bine să mănânci cireşe, de câte ori ai ocazia. Cireşele consumate şi sub formă de suc alterează pH-ul urinei şi reduc astfel aciditatea, crescând nivelul alcalin. Scăderea nivelului de acid uric combate formarea calculilor (pietrelor) din uraţi, şi, prin urmare se previne apariţia gutei.

Combat inflamaţia

Cireşele conţin o substanţă numită cianidină, iar aceasta are rolul de a lupta contra inflamaţiei. Prin urmare dacă ai aceste probleme mănâncă des cireşe. Astfel, vei observa că se vor reduce umflăturile şi vei scăpa de dureri.

Ştiai că...

... dacă mănânci multe cireşe poţi slăbi? Datorită antocianinelor din acestea se activează o substanţă care contribuie la arderea grăsimilor, reducând depozitarea acestora. De asemenea, pentru că sunt bogate în fibre, ajută la digestie şi previn cancerul de colon.

Bune pentru detoxificarea organismului

Cireşele, datorită melatoninei, ajută la eliminarea toxinelor din corp, relaxează mintea şi calmează sistemul nervos.

Ce e melatonina? Este un hormon numit „al tinereţii“ care scade temperatura organismului, ducând la o stare de somnolenţă. De asemenea, contribuie la reglarea ritmului cardiac. E indicat să mănânci regulat alimente pe bază de melatonină fiindcă aceasta este un aliat al sistemului imunitar şi are un aport benefic împotriva îmbătrâniri. O poţi procura consumând spre exemplu, cereale integrale, fructe şi legume, zarzavaturi, banane, lapte şi roşii.

Gustoasele cireşe au beneficii curative în ceea ce priveşte stările anxioase, durerile de cap şi somnolenţa.

Alte beneficii

Cireşele, pe lângă proprietăţile curative menţionale mai sus, au şi alte calităţi precum următoarele: întăresc sistemul imunitar, scad presiunea arterială, sunt diuretice, reduc riscul de diabet de tip 2. De altfel, te ajută să ai o piele sănătoasă, care străluceşte. Nu doar fructul este bun pentru organism ci şi cozile cireşelor. Acestea sunt indicate în tratarea colicilor şi litiazei renale. Aşadar, nu arunca aceste codiţe, ci spală-le şi pune-le la uscat.

Află aici cum să prepari ceaiul

Mai multe