Ce poţi trata prin reflexoterapie
În timp ce acupunctura se concentrează pe stimularea meridianelor energetice, situate pe întreaga suprafaţă a corpului, reflexoterapia se concentrează pe meridianele din zona palmelor sau a tălpilor, îndeosebi, care conţin milioane de terminaţii nervoase, fiecare corespunzând unei anumite părţi a corpului. Activarea acestor zone prin aplicarea unei presiuni înlătură unele blocaje energetice responsabile de apariţia unor dureri sau boli.
Alungă insomniile
În urma şedinţelor de reflexoterapie, corpul şi sistemul nevos se relaxează profund, starea de calm indusă ajutând atât la îmbunătăţirea calităţii somnului, cât şi la reglarea ceasului biologic, în special în cazul celor care se confruntă cu tulburări de odihnă.
Combate durerile de cap
Pe fondul stresului şi al unui ritm de viaţă agitat, pot apărea migrenele. Reflexoterapia ajută la eliminarea durerii, graţie declanşării eliberării endorfinelor, care funcţionează precum medicamentele analgezice. În cazul migrenelor, tensiunile acumulate la nivelul muşchilor sunt eliberate, iar nivelul stresului este diminuat.
Ameliorează crampele menstruale
Dismenoreea (durerea acută apărută în perioada ciclului menstrual), afectează mai mult de o jumătate din femei. În urma unui studiu în care au fost comparate efectele administrării medicamentelor care conţineau ibuprofen cu cele ale folosirii masajului reflexoterapeutic, s-a constatat că cel din urmă calmează durerea, dar are efecte benefice şi pe termen lung.
Atenţie!
Reflexoterapia nu este indicată persoanelor cu negi sau ciuperci la picioare, cu osteorporoză, cu iritaţii la nivelul pielii, gravidelor, celor cu boli cardiace, cu hemoragii, care au operaţii recente, anevrisme sau boli psihice.
Activează centrii nervoşi
Odată cu înaintarea în vârstă, terminaţiile nervoase devin mai puţin sensibile, în special în zona extremităţilor. Reflexoterapia poate stimula peste 7.000 de terminaţii nervoase, de diferite tipuri, într-o singură şedinţă, stimulându-le funcţia şi reactivându-i.
Creşte nivelul energetic
Având rolul de echilibrare a energiei vitale din organism, masajul reflexoterapeutic este folosit pentru echilibrarea funcţiilor organelor şi ale sistemului muscular, accelerând totodată metabolismul şi nivelul energetic. De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia, ceea ce înseamnă că sângele este oxigenat în mod eficient, prevenind astfel degradarea celulară.
Elimină toxinele
Reflexoterapia contribuie la menţinerea sănătăţii vezicii urinare, prevenind apariţia infecţiilor, deoarece stimulează eliminarea toxinelor din organism.
Sfatul specialistului
Gabriel Gunciu, reflexoterapeut Centrul Shakti
Masajul reflexogen al picioarelor reuşeşte să descarce corpul de energiile stagnante şi activează pompa plantară de sânge şi limfa, cu efecte salutare pentru întregul organism. Detensionarea corpului este instantanee, pacientul resimţind o uşurare gradată şi eficientă. Respiraţia se îmbunătaţeşte, tensiunea arterială se echilibrează, diureza împreună cu detoxifierea cresc, se intensifică circulaţia periferică, procesele de nutriţie celulară şi de regenerare, durerile scad în intensitate sau dispar, iar procesele inflamatorii se reduc în intensitate şi durată. De asemenea, tranzitul intestinal se regularizează, somnul devine odihnitor, creierul se detensionează şi echilibrul mental se stabilizează (dispar manifestările depresive şi confuzionale, iar gândirea capătă claritate şi forţă). Putem considera masajul reflexogen drept indispensabil omului modern, iar un bun terapeut va şti să integreze acest tip de masaj în ansamblul abordărilor terapeutice cu care operează pentru echilibrarea organismului uman.