Cât de mult te ajută cura la salină?
Medicii specialişti propun ca soluţie de tratament terapia cu aerosoli salini pacienţilor cu boli respiratorii, cum este astmul bronşic. Atenţie însă! Mersul la salină nu trebuie să înlocuiască tratamentul recomandat de medicul specialist. Aerul sărat stimulează eliminarea secreţiilor de la nivelul bronhiilor şi, odată curaţată zona se reduc inflamaţiile şi iritaţiile prezente pe căile respiratorii.
De beneficiile oferite de curele în salină s-au bucurat cele trei fetiţe ale familiei Mureşan.
Ioana, Gabriela şi Florina s-au născut înainte de termen, prin cezariană – recomandată pentru naşterea tripleţilor, şi au dezvoltat o sensibilitate crescută la bolile respiratorii, precum bronşite acute şi pneumonii. În primii doi ani de viaţă fetiţele au fost internate aproape în fiecare lună şi li s-au administrat antibiotice şi medicamente speciale pentru sănătatea căilor respiratorii. „La recomandarea medicului am început să facem anual tratamente la salină, noi am fost la Praid, din Turda, şi stăteam câte 7-8 zile. După doar doi ani imunitatea fetele s-a îmbunătăţit şi le-a crescut rezistenţa plămânilor“, spune mama, Carmen Mureşan.
De leac şi în dermatite
Prin inhalarea aerosolilor salini, care sunt absorbiţi şi de piele, se rezolvă mai multe probleme de sănătate în acelaşi timp. Scapi de tuse, de simptomele neplăcute ale sinuzitei, iar dermatitele alergice şi semnele psoriazisului se reduc până la vindecare.
Salinoterapia are proprietăţi benefice şi în tratamentul rănilor deschise sau în calmarea arsurilor.
Dacă eşti sănătos, dar te simţi obosit şi fără vlagă, tot terapia cu sare te pune pe picioare. Cura salină reactivează sistemul imunitar, îi creşte rezistenţa la stres şi îl protejează de infecţii.
Curele efectuate de 2 ori pe an a câte 14 şedinţe de aproximativ o jumătate de oră reglează tulburările de metabolism, spre exemplu problemele cauzate de stres, disfuncţiile tiroidei, meteosensibilitatea şi chiar insomnia.
În ţară sunt zeci de saline naturale şi artificiale
20 de saline naturale avem în România, care sunt foste mine de sare, prin care se numără: Salina Praid, Slănic Prahova, Slănic Moldova, Ocnele Mari, Salina Turda, Târgu Ocna, Cacica, Coştiui, Cojocna, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Ocna Mureş, Rona de Sus. Pe lângă acestea, în ţară s-au amenajatzeci de saline artificiale, de dimensiuni diferite şi cu aspect care mai de care mai atrăgător, pentru terapia numeroaselor afecţiuni. În Bucureşti, spre exemplu, zeci de persoane aleg în fiecare zi, indiferent de anotimp, pentru tratamentul afecţiunile respiratorii salinele Roman, din zona Domenii. O şedinţă de 50 de minute pentru un adult costă 20 de lei, iar un abonament de 15 şedinţe costă 240 de lei. Pentru rezultate bune, se recomandă o terapie de 15 şedinţe, efectuate în zile consecutive. Salinele artificiale oferă aproape aceleaşi beneficii ca salinele naturale şi se adresează persoanelor care nu se pot deplasa până la Slănic sau la Turda, de exemplu. Indiferent de varianta de terapie aleasă, cu aerosoli salini naturali sau cu cei din salinele artificiale, „orice tratament în salină este adiacent medicaţiei de bază, care există pentru afecţiunile obstructive“, precizează prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.
Salinacea mai pură din lume
Testele specifice de puritate a aerului arată că Salina Unirea din Slănic Prahova poate fi respirat cel mai curat aer din lume. Construită la 208 m în adâncime, salina Unirea este una dintre cele întinse saline din Europa, respectiv acoperă aproximativ 80.000 de metri pătraţi. Salinapoate fi vizitată în oricare zi din săptămână, cu excepţia zilei de luni, Preţul unei vizite este de 16 lei pentru adulţi, 14 lei pentru pensionari şi 8 lei pentru copiii peste 3 ani, elevi, studenţi până în 25 de ani şi persoanele cu handicap. În salină există un spaţiu destinat salinoterapiei, dotat cu paturi, scaune, mese, tot ce este necesar pentru vizitatorii cu afecţiuni respiratorii, care fac tratament şi vor să se relaxeze.
Nu se recomandă în sarcină avansată
Salinoterapia are şi contraindicaţii, printre care amintim afecţiunile contagioase şi bolile cardiace, precum sunt hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, angina pectorală. Nu se recomandă terapia cu aerosoli salini pacienţilor cu epilepsie şi cu alte afecţiuni care pot duce la pierderea cunoştinţei şi în hipertiroidie. Cura la salină trebuie recomandată de un medic pneumolog sau de recuperare medica