Ai tensiunea mare? Ascultă muzică şi râzi cât mai mult!
La studiu au luat parte 120 de participanţi. 60 dintre ei au alcătuit grupul martor şi nu au ascultat muzică, iar restul au fost împărţiţi în trei grupuri cărora li s-a propus să asculte diverse genuri de muzică: arii de Mozart, simfonii de Strauss, hituri ale formaţiei suedeze Abba.
Înainte, în timpul şi după fiecare şedinţă, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială, frecvenţa cardiacă şi dozarea nivelului de cortizol, hormon al stresului.
Muzica lui Mozart şi simfoniile lui Strauss, cele mai indicate
La toate genurile muzicale s-a constatat o scădere a nivelului de cortizol, iar creaţiile celor doi compozitori clasici au dus la micşorarea considerabilă a tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. În grupul care a ascultat Abba, nu s-a observat o modificare semnificativă a tensiunii arteriale, scăderea fiind mult mai mică decât la ascultătorii de piese clasice. Şi în grupul de persoane care nu a ascultat niciun fel de muzică s-a constatat o scădere a nivelului de cortizol, fără îndoială ca urmare a stării de repaos.
Melodiile preferate reglează tensiunea
Mai există un studiu, realizat de specialişti de la Universitatea Florenţa din Italia, care vine să întărească ideea că muzica ajută la scăderea tensiunii arteriale. Cercetătorii spun că, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să asculţi zilnic 30 de minute de muzică, alegând melodiile preferate pentru a-ţi reduce presiunea sângelui din artere.
Cei care urmau un tratament medicamentos contra hipertensiunii şi-au scăzut nivelul tensiunii arteriale sistolice cu 3,2 puncte într-o săptămână, după ce au ascultat câteva melodii. În acelaşi timp, subiecţii respirau foarte rar. După o lună de tratament, valoarea tensiunii arteriale a participanţilor la studiu s-a diminuat cu 4, 4 puncte.
Şi glumele te pot ajuta în acest sens
Un alt studiu – de data aceasta este vorba despre unul realizat de cercetători japonezi (Universitatea din Osaka) – a demonstrat că melodia preferată sau glumele scad tensiunea arterială în aceeaşi măsură ca dieta fără sare sau curele de slăbire.
Persoanele care au luat parte la sesiuni săptămânale de cântat sau de spus bancuri au avut o tensiune arterială mai scăzută, tradusă printr-un risc cardiac mai mic cu 5-15%. 90 de bărbaţi şi 40 de femei cu vârste cuprinse între 40 şi 74 de ani au fost incluse într-un program săptămânal de cântat şi de „stand-up comedy“. După doar 3 luni, tensiunea arterială a persoanelor incluse în program a scăzut cu 5-6 mmHg, comparativ cu grupul de control.