5 motive să încerci terapia cu nămol

5 iulie 2017   Terapii complementare

Proprietăţile terapeutice ale nămolului datează încă din antichitate, chiar dacă între timp s-au efectuat destul de multe studii, rezultatul a fost acela că o cură de tratamente cu nămol sunt o sursă reală de sănătate pentru extrem de multe afecţiuni.

Succesul unui astfel de tratament este dat de particulele fine ale substanţelor minerale şi vegetale care se depun pe fundul unui lac pe o perioadă mare de timp. Noi suntem norocoşi deoarece ţara noastră este extrem de bogată la acest capitol, având foarte multe ape minerale, lacuri şi nămoluri atât de benefice organismului uman şi nu numai.

Nămolul ajută la eliminarea toxinelor

Dacă te întrebi cine poate beneficia de acţiunea curativă a acestor nămoluri, ei bine, răspunsul este toată lumea, deoarece acesta poate fi aplicat şi preventiv, mai ales că ajută la absorbţia toxinelor din organismul uman. Este extrem de benefic ami ales că ajută la relaxarea musculaturii, la răcorirea trupului, iar împachetările au efecte benefice ce se menţine câteva luni bune după aplicare.

Alungă problemele digestive

O altă calitate deosebit de importantă este aceea că ajută considerabil al îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi stimulează buna funcţionare a metabolismului, mai ales digestia. Pentru această ultimă problemă este indicat să aplici nămol pe abdomen şi să îl ţii o perioadă de 30 de minute. Aceasta va reduce nivelul de căldură de la nivelul intestinelor şi va stimula peristaltismul, fiind cel mai bun tratament mai ales pentru persoanele care suferă de constipaţie.

Află care sunt beneficiile neştiute ale nămolului AICI

Calmează durerile şi menţine frumuseţea

Dacă te confrunţi cu dureri reumatice, artrite, entorse, dureri la nivelul abdomenului sau al capului, trebuie să ştii că nămolul are proprietăţi antiinflamatorii, scade durea şi este ideal după un accident sportiv.

Nici părul nu este privat de acţiunile minunate ale nămolului. Mai ales pentru că acesta conţine minerale, vitamine şi chiar grăsimi benefice atât părului cât şi pielii tale. Dacă te confrunţi cu un episod acneic, alergii, răni sau cicatrici nu ezita să aplici nămolul minunat pe zonele cu probleme, mai ales că acesta este recunoscut pentru puterea sa de regenerare şi efectual antiageing.

O simplă împachetare cu nămol va ajuta pielea să strălucească şi să crească energia din ţesuturi.

Dacă stai foarte mult timp în faţa calculatorului şi ţi-au apărut deja cearcăne, conjucivite alergice, iritaţii sau mâncărimi atunci este recomandat să aplici cu ajutorul unui tifon, nămol pe ochii închişi. De a lungul timpului s-a constatat că proprietăţile sale curative dau rezultate destul de favorabile şi în cazul prezenţei glaucomului.

Te scapă de stres şi problemele genitale

Cel mai bun remediu pentru a te relaxa, a uita de anemie, insomnii şi bolile aferente. Sistemul tău nervos are nevoie de calităţile terapeutice ale nămolului mai ales în afecţiuni precum pareze, semipareze, scleroză multiplă sau boala Parkinson.

Dacă problema ta este de natură ginecologică, de exemplu anexite, sterilitate atunci nu mai sta pe gânduri şi aplică o cură de nămol.

Nici psoriazisul nu mai este o problemă, orice boală a pielii are de câştigat de pe urma unei cure într-o staţiune balneară.

Îţi menţine rinichii sănătoşi

O mică plimbare cu picioarele goale prin nămol, te va ajuta mai ales dacă îl aplici şi pe spate, va stimula toţi centri nervoşi, te vor ajuta să elimini toxine şi să te bucuri de o circulaţie sangvină mai bună.

Nu te teme de mirosul greoi al nămolului, acesta se datorează prezenţei de hidrogen sulfurat, fiind principalul ingredient care îţi tratează atât de multe boli. Cea mai mare calitate este aceea de a dilata vasele de sânge, contribuind în acelaşi timp la menţinerea tensiunii arteriale sub control şi la o bună funcţionare erectilă.

Cum se foloseşte nămolul

Acesta trebuie combinat cu apa, până obţii o pastă pe care trebuie apoi să o aplici pe piele. 20 de minute sunt suficiente pentru a se usca, apoi este necesar să îl îndepărtezi cu apă călduţă. Nu folosi niciodată săpuniri sau geluri de duş când îndepărtezi nămolul de pe piele.

Această terapie trebuie urmată pe parcursul a cel puţin 2 săptămâni, după îndepărtarea lui de pe piele este indicat să te bucuri de un masaj pentru a ajuta corpul să asimileze şi mai bine vitaminele şi mineralele conţinute de nămol.

În ce staţiuni te poţi trata cu nămol

Atât lacul cât şi nămolul de la Techirghiol sunt renumite în toată lumea, mai ales că denumirea sa se pare că se trage de la un bătrân pe numele său Techir, care era atât orb cât şi olog, aceasta a nimerit la acest lac în călătoria sa cu măgarul. Încercând preţ de câteva ore să iaşă din mâlul ce prezenta un miros înţepător, acesta a început să întrezărească o mică rază de lumină, durerea sa de picioare se diminuase.

Tot de acelaşi renume se bucură şi lacul de la Sovata, Mangalia, Vatra Dornei, Turda, Govora, Geoagiu-Băi sau Lacul Sărat.

Se spune că turcii făceau tratamente cu nămolurile din aceste staţiuni şi se tratau de diferite afecţiuni în acest fel.

Mai multe