Tehnici de respiraţie profundă. Foloseşte-le şi sănătatea ta va avea de câştigat!
Inspiră puternic. Expiră. Deja observi diferenţa în felul în care te simţi. Respiraţia este o unealtă puternică atunci când vrei să îndepărtezi stresul şi să reduci anxietatea. Eliminarea anumitor dureri, întărirea muşchilor abdominali şi somnul liniştit sunt câteva dintre beneficiile care pot fi obţinute cu ajutorul respiraţiei profunde.
Când trecem prin perioade stresante, inima ne bate mai repede, muşchii sunt mereu tensionaţi, respiraţiile sunt mai scurte şi superficiale. Dacă stresul se întinde pe o perioadă mai lungă, în corp se produc diverse dezechilibre, cum ar fi inflamaţiile, durerile musculare sau hipertensiunea.
Nu e greu să înveţi să respiri într-un fel care să te ajute în rezolvarea problemelor de sănătate. Cel mai uşor este să te aşezi pe spate şi să-ţi pui o mână pe piept şi una pe abdomen. Când inspiri profund, mâna de pe abdomen trebuie să fie cea care se înalţă mai sus decât cea de pe piept. Aşa te asiguri că aerul inspirat ajunge la baza plămânilor.
Exerciţii de respiraţie la tine acasă
Secretul obţinerii rezultatelor pozitive este simplu: respiră adânc şi adesea. Concentrează-te pe respiraţie de câte ori poţi: când aştepţi autobuzul, când te plimbi sau când îţi faci porţia zilnică de activitate fizică, fie că e vorba de grădinărit, de mers pe bicicletă sau pe jos.
În afară de aceste contexte, poţi face acasă o serie de exerciţii de respiraţie. Mai întâi stabileşte-ţi un loc pentru ele, unde consideri că te simţi mai confortabil: pe un şezlong, pe un pat sau pe o salteluţă de gimnastică plasată pe podea. Nu te forţa să respiri într-un anume fel dacă nu te simţi bine. Nu ai nevoie să-ţi creşti stresul, ci să ţi-l scazi.
Apoi, stabileşte-ţi o oră la care să faci exerciţiile de respiraţie, în aşa fel încât să o poţi respecta în fiecare zi. Când le efectuezi, poartă haine lejere, care să nu te incomodeze sau jeneze în vreun fel. 10 minute sunt suficiente pentru a respira după un program, iar beneficiile pentru sănătate îşi vor face treptat apariţia.
Foloseşte-te de o expresie relaxantă
- Aşază-te confortabil în locul ales de tine pentru exerciţii şi închide ochii.
- Inspiră profund pe nas şi expiră pe gură de 5-6 ori.
- Inspiră adânc şi încet, iar în acest timp gândeşte-te că acel aer care pătrunde în tine este impregnat cu linişte şi calm.
- Expiră fără grabă, imaginându-ţi ca aerul care iese din tine „mătură” stresul şi tensiunea.
- Inspiră din nou, de data aceasta spunându-ţi în minte: „Inspir liniştea”.
- Expiră încet şi spune-ţi în minte: „Elimin tensiunea”.
- Repetă ultimii 2 paşi de-a lungul a 5 minute. Pe măsură ce exersezi, străduieşte-te să ajungi, în timp, până la 10 minute.
Inspiră şi expiră egal
- Aşază-te confortabil în locul destinat exerciţiului.
- Inspiră pe nas, numărând în gând până la 5.
- Expiră tot pe nas, numărând până la 5.
- Repetă exerciţiul de 10 ori. În zilele următoare, după ce te obişnuieşti cu număratul până la 5, încearcă să creşti treptat intervalul (să inspiri numărând până la 6, apoi să expiri numărând până la 6).
Relaxează-ţi muşchii progresiv
- Întinde-te pe spate pe podea.
- Inspiră adânc şi expiră de 2-3 ori.
- Inspiră, întinzând bine vârfurile picioarelor.
- Expiră aducându-ţi vârfurile în poziţia iniţială.
- Inspiră, încordându-ţi în acelaţi timp muşchii gambelor.
- Expiră, relaxând aceiaşi muşchi.
- Continuă cu restul corpului, pe acelaşi model de inspiraţie la încordare şi expiraţie la relaxare.
Exersează respiraţia leului
- Aşază-te pe un fotoliu sau pe un scaun confortabil.
- Inspiră pe nas până simţi că ţi s-a umplut stomacul cu aer.
- Deschide gura cât de mult poţi şi expiră zgomotos, pronunţând prelungit litera A.
- Repetă exerciţiul de cel puţin 5 ori.