Socul combate infecţiile. Ajută şi contra COVID-19
Testele au arătat că siropul de soc poate ajuta la tratamentul gripei. Unii doctori susţin că socul poate ajuta şi la refacerea organismului în cazul infecţiilor respiratorii, inclusiv în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2, dar trebuie efectuate mai multe studii. Socul poate ajuta la recuperare în cazurile de infecţii respiratorii virale. Cu toate acestea, planta nu poate ucide virusul şi poate fi utilizată numai pentru a sprijini tratamentul unei infecţii,
Considerat în Evul Mediu plantă sfântă de vechii germani, socul negru este un arbust ale cărui flori şi fructe au fost folosite în scop terapeutic încă din Antichitate, datorită efectelor benefice pe care le are asupra organismului.
Socul este una dintre cele mai puternice plante depurative şi diuretice. De asemenea, combate infecţiile la nivelul plămânilor, stimulează sistemul imunitar şi este un puternic cicatrizant. Bogată în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, tanini, potasiu, mucilagii, fenoli şi flavonoide, acid folic, antocianine, vitaminele C şi A, planta este recomandată în cazurile de psoriazis, astm şi rinită alergică. Remediile din soc previn bolile de inimă şi reduc nivelul de colesterol.
Fructele de soc au fost folosite de-a lungul timpului în alimentaţie şi în medicina naturistă, deoarece, asemenea strugurilor negri, conţin polifenoli, substanţele recunoscute pentru calităţile puternic antioxidante. Din fructele de soc bine coapte se obţine sucul de culoare închisă, pe care îl găseşti în magazinele naturiste şi care poate fi consumat ca atare sau diluat în apă.
Combate virusul gripal
Dacă bei zilnic 15 ml de suc din fructe de soc, de 4 ori pe zi, într-o cură de 5 zile, ca adjuvant în tratamentul gripei, poţi să-ţi reduci din severitatea simptomelor şi din convalescenţă, arată cercetări recente. Efectele pozitive asupra sistemului imunitar sunt date de cantitatea ridicată de antioxidanţi şi de vitamine din sucul de fructe de soc. Datorită lor, organismul îşi reface mai repede apărarea şi îşi recuperează mai rapid capacitatea imunitară de a lupta cu infecţiile.
Scurtează răcelile
Nu doar că ne susţine organismul în lupta cu virusurile gripale, dar sucul din fructe de soc îţi este de folos şi dacă ai răcit. Acest beneficiu este conferit de conţinutul important de vitamine C şi A. Un articol recent a arătat că persoanele care consumă zilnic suc de fructe de soc când răcesc au simptome mai uşoare şi se însănătoşesc mai devreme cu 2 zile.
Ideal pentru reumatici
Fitoterapeuţii recomandă remediile cu soc în cazurile de reumatisme inflamatoare şi degenerative. Persoanele cu astfel de boli îşi pot prepara o infuzie din flori de soc, din 1-2 linguriţe puse în 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau cel puţin 3 căni pe zi.
Curăţă tubul digestiv
Fiind un bun depurativ, socul este remediu în cazul constipaţiilor, având şi efect laxativ. Tinctura obţinută din fructele de soc normalizează tranzitul intestinal, mobilizează toxinele, previne retenţia de apă şi menţine greutatea sub control. Totodată, este indicată şi în crizele de gută. Se prepară din fructele care nu au ajuns complet la maturitate, de culoare roşie spre violet, în cel mult 24 de ore de la recoltare. Se spală foarte bine şi se zdrobesc cu furculiţa până devin ca o pastă. Fructele se pun într-un tifon curat şi se storc cu mâna, prin presare. Combinaţi apoi în proporţia 1:1 cu alcool - 1 pahar de suc amestecat cu 1 pahar de alcool alimentar dublu rafinat. Conţinutul se păstrează în sticle mici, închise la culoare. Se iau zilnic 20 de picături într-un pahar cu apă, de 3 ori pe zi, după mese.
Tratează infecţiile urinare
Tonic nervos şi fizic, socata este, graţie acţiunii depurative, utilă în tratarea infecţiilor urinare, cât şi a bolilor de rinichi sau a retenţiei de apă. Se dizolvă 1 kg de zahăr în 6 l de apă, peste care se adaugă sucul de la 4 lămâi. Se toarnă într-un borcan de 10 l, în care se pun 6-8 inflorescenţe de soc. Se leagă borcanul la gură cu tifon şi se ţine 3 zile la temperatura camerei, amestecând de 2-3 ori pe zi, până când socata începe să fermenteze şi capătă un gust plăcut, acidulat. Se strecoară şi se pune în sticle. Se administrează 3 pahare a câte 30-75 ml pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. În cazul pielonefritei (infecţie a tractului urinar superior), socului i se vor asocia plante cu proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare (gălbenele, cimbrişor).
Ameliorează durerile de gât
Decoctul de soc ajută la calmarea inflamaţiilor gâtului, fiind, de asemenea, un bun remediu şi în cazul gingivitei. Peste 50 g de flori de soc se toarnă 1 l de apă şi se lasă să fiarbă 5 minute. După ce s-a răcit, decoctul se foloseşte ca apă de gură de 4-6 ori pe zi, mai ales după mese.
Tratează infecţiile respiratorii
Bogat în vitamina C, socul stimulează sistemul imunitar, distruge microbii, fiind recomandat în boli inflamatoare, în gripă, răceli, rinite, faringite, laringite, traheobronşite. Favorizează transpiraţia, ajutând la scăderea febrei şi la eliminarea toxinelor din organism. Ca tratament, se face o infuzie, dintr-o linguriţă de flori de soc şi o cană cu apă clocotită, care se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau zilnic 3 - 4 căni.
ATENŢIE! Fructele proaspete sau necoapte, frunzele şi seminţele de soc conţin substanţe otrăvitoare, intoxicaţiile manifestându-se prin: vărsături, diaree şi ameţeală. De aceea, este necesar să consulţi un medic specialist înainte de administrare.
Info: Tratamentele din soc nu sunt indicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează.
Sfatul specialistului:
Dr. ing. Iuliana Barbu
fitoteraut
De peste 4.000 de ani, fitoterapeuţii s-au bazat pe florile de soc atunci când au au compus tratamente naturiste pentru a trata astmul şi alergiile. De asemenea, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar prin curăţarea ganglionilor limfatici. Antioxidanţii puternici din soc luptă împotriva radicalilor liberi, neutralizând aceste toxine înainte ca ele să producă daune semnificative în celule. Fructele de soc sunt printre cele mai bune detoxifiante din flora ţării, acţionând simultan ca diuretic, laxativ şi depurativ. Acestea reprezintă un remediu drenor foarte bun la începutul tratamentului diferitelor forme de boli articulare. Cura cu tinctură este indicată îndeosebi persoanelor supraponderale sau obeze. Se administrează 1 linguriţă de tinctură de fructe de soc, diluată în jumătate de pahar de apă, de 2-3 ori pe zi, în cure de câte 4 săptămâni.