Remedii indicate în gastrită şi ulcer

30 septembrie 2020   Remedii naturiste

Durerile intense de stomac şi arsurile gastrice pot fi atenuate cu diverse leacuri cu efecte calmante şi cicatrizante. Când ai astfel de episoade, încearcă ceaiurile din lemn-dulce, tătăneasă şi obligeană.

Greaţă, arsuri şi dureri în capul pieptului sau al stomacului, care apar la scurt timp după masă şi senzaţia de acru sunt simptome ale gastritei. Dacă nu este tratată, acidul gastric distruge mucoasa stomacului şi astfel se ajunge la ulcer.

Ceaiurile din plante au efecte dovedite în calmarea crizelor de stomac. Ca să aibă maximum de efect, aceste ceaiuri trebuie băute neîndulcite şi, preferabil, după mesele importante ale zilei.

Varza reduce aciditatea

Ştiai că, în medicina populară, sucul de varză este considerat un tratament al ulcerului? Varza este bogată în glutamină, aminoacid cu proprietăţi tămăduitoare în caz de afecţiuni ale stomacului. Toacă frunzele de la o jumătate de varză dulce, fără nervuri, pune o cană cu apă peste ele şi amestecă totul cu ajutorul unui blender. Consumă sucul dimineaţa, pe stomacul gol, în cure de câte 2 săptămâni.

Rădăcină de lemn-dulce, pansament pentru stomac

Studiile recente arată că lemnul-dulce deglicirizat (din care s-a eliminat substanţa numită glicirhizină, care poate creşte tensiunea arterială şi retenţia de apă), are proprietăţi la fel de eficiente ca medicamentele antiacide în tratamentul ulcerului, pe termen scurt şi de întreţinere. Mai precis, rădăcina din această plantă are efecte antiinflamatoare, antibacteriene, antiulceroase şi cicatrizante. Poţi calma arrsurile gastrice cu macerat din lemn-dulce, preparat la rece. Ai nevoie de 1-2 linguriţe de rădăcină la o cană cu apă, amestec pe care-l bei în decursul unei zile, cu înghiţituri mici, în cure de 1-2 luni.

Obligeana ar efect calmant

Crizele de gastrită şi de ulcer pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului din rădăcină de obligeană, pentru că are proprietăţi antispastice şi antiseptice, fiind un excelent pansament gastric. Este de ajuns să pui o linguriţă de rădăcină uscată şi măcinată într-o cană cu apă fierbinte şi să laşi la infuzat amestecul un sfert de oră. Se recomandă cure de câte o lună, cu 2 ceşti de infuzie din obligeană pe zi. Mai poţi utiliza pentru diminuarea durerilor şi pulbere de obligeană, pe care o obţii prin măcinarea rădăcinii cu râşniţa de cafea. Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, înainte de mese.

Tătăneasa reduce crizele gastrice

Rădăcina de tătăneasă are în compoziţie un compus numit alantoină, care are efect cicatrizant asupra mucoasei stomacale. Fiind un remediu eficient în calmarea crizelor de gastrită şi ulcer, o poţi administra sub formă de decoct, pe care îl prepari din 1-2 linguriţe de rădăcină uscată şi măcinată la o cană cu apă. Amestecul se fierbe 10 minute, apoi se strecoară şi se beau 2 căni pe zi, o lună.

Sucul de orz verde este antiinflamator

Orzul verde aduce beneficii în caz de gastrite şi ulcer, spune apifitoterapeutul Ruxandra Constantina. Conţine clorofilă, substanţă care ajută la regenerarea mucoasei gastrice. În plus, această plantă deţine efecte calmante şi antiinflamatoare. Sucul de orz verde este des recomandat în caz de afecţiuni digestive, pentru că diminuează volumul de acid gastric şi cicatrizează mucoasa stomacului.

Se recomandă consumul a câte 200 ml de suc de orz verde pe zi, în cure de câte 20 zile.

Caseta specialistului

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti

Planta de aloe, sub formă de suc nepasteurizat, are acţiune imediată. Aloe diminuează simtomatologia, reduce aciditatea gastrică, inhibă dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori (incriminată în patologia ulcerului). Efecte benefice au şi ceaiurile sau capsulele ce conţin plante cu efecte antispastice, antiinflamatoare, antisecretorii, calmante: obligeană, flori de salcâm, gălbenele, frunze de zmeur, pătlagină, coada-calului, muşeţel, lemn-dulce, tătăneasă. Pentru gastritele sau ulcerele apărute pe fond de stres sau suprasolicitare, rezultate excelente se obţin prin administrarea de preparate pe baza de lavandă, melisă sau sunătoare.

Mai multe