VIDEO: Reţete vindecătoare cu rădăcinoase

24 februarie 2015   Puterea plantelor

Hreanul combate astmul

Plantă cu virtuţi antibiotice şi antiinflamatoare, hreanul are multe indicaţii în probleme de sănătate.

Rădăcina de hrean are acţiune expectorantă şi bronhodilatatoare, ceea ce o recomandă în afecţiu­nile aparatului respirator (astm bronşic, bronşite, pneumonie).

Se fierb 30 g de hrean într-un litru de apă şi se lasă 12 ore la macerat. Se beau două căni pe zi, între mesele principale.

În gripă şi în bronşită, se poate aplica pe piept o oră o cataplasmă din făină de hrean (făina se obţine din rădăcina uscată dată prin râşniţa electrică).

De asemenea, hreanul este indicat şi în angină pectorală şi în hipertensiune.

Se face o pastă dintr-o linguriţă de hrean ras şi una de miere şi se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de o lună.

Extern, hreanul proaspăt ras aplicat local poate atenua durerile date de nevralgii sau de reumatism.

Vinul de hrean este un leac bun în caz de anemii. Acesta se obţine din hrean ras (30 g) la 1 litru de vin, care se lasă la macerat 24 de ore.

Se ia câte un păhărel înainte de masă, o dată pe zi.

Morcovii, pansament gastric

De nelipsit din multe preparate culinare, morcovii au o importantă valoare fitoterapeutică.

Nutrienţii conţinuţi (betacaroten, vitaminele B1, B2, C şi K, sodiu, potasiu, calciu, cupru) recomandă morcovul în numeroase probleme de sănătate, în special în cele digestive.

Este antidiareic şi laxativ în acelaşi timp, cicatrizant intestinal şi stomacal, depurativ, fiind indicat în ulcer, gastrită, infecţii gastrointestinale, afecţiuni hepatice şi paraziţi intestinali.

În problemele digestive, se consumă două pahare cu suc de morcovi pe zi (coaja morcovilor nu se îndepărtează cu cuţitul, ci se spală bine).

În caz de diaree, mai ales la copii, este foarte bună supa de morcovi (500 g de morcovi la1­ litru de apă, se fierb o jumătate de oră, apoi se pasează).

Morcovii stimulează formarea globulelor roşii, fiind un remediu antianemic, previn îmbătrânirea, inclusiv la nivelul pielii, şi bolile apărute ca urmare a înaintării în vârstă, precum cataracta.

Ţelina scade tensiunea

Bogată în minerale (calciu, fier, potasiu, sodiu) şi în vitamine (A, B şi C), ţelina are valori diuretice, fiind un remediu excelent pentru scăderea tensiunii arteriale, precum şi în reumatism, dia­bet şi colici renale.

Se folosesc atât rădăcina, cât şi seminţele şi frunzele. Proprie­tăţile antihipertensive sunt puse pe seama unor componenţi ai plantei (ftalide), care relaxează muşchii din jurul arterelor şi care scad nivelul de stres.

Ţelina mai conţine şi compuşi acetilenici, cu efect antitumoral. Se poate consuma ca suc din frunze sau din rădăcină.

Se beau un pahar dimineaţa şi unul seara, timp de o lună.

Sucul de ţelină cu o linguriţă de miere este un leac excelent şi contra depresiei, iar infuzia din frunze de ţelină este un bun remediu contra gutei (patru frunze pisate, se fierb în 500 ml apă până scade la jumătate, apoi se filtrează).

Sfecla roşie elimină metalele grele

Această rădăcinoasă conţine vitamine (A, B şi C) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier, cupru, zinc, potasiu), fiind o adevărată farmacie a naturii.

Sfecla roşie are un puternic efect detoxifiant, eliminând metalele grele din organism.

Amestecă suc de sfeclă roşie cu suc de ridiche neagră şi cu suc de morcovi (părţi egale) şi pune totul într-un recipient de sticlă de culoare închisă.

Ţine sticla timp de trei ore în cuptorul preîncălzit. Iei câte o linguriţă pe zi, înaintea celor trei mese ale zilei.

Sfecla roşie este cunoscută pentru virtuţile anticancerigene, graţie flavonoizilor conţinuţi (printre ei, betanina, care dă culoarea roşie).

De aceea, sucul de sfeclă roşie, combinat cu cel de morcovi sau de mere, este bine să fie consumat zilnic de persoanele cu cancer sau de cele care vor să prevină această boală.

Îndulcit cu o linguriţă de miere, administrat dimineaţa, pe stomacul gol, sucul de sfeclă roşie este un leac eficient în combaterea ulcerului gastric.

Dacă ai probleme digestive (diaree, hepatită, dizenterie), bea un pahar cu suc de sfeclă roşie în care ai adăugat o linguriţă de suc de lămâie verde.

Atenţie! Sucul de sfeclă roşie nu trebuie consumat proaspăt, ci doar după ce a fost ţinut la rece două ore.

Mai multe