VIDEO: Indigestie? Iată cinci ceaiuri care te ajută!
Durerile abdominale, senzaţia de greaţă, balonarea, arsurile stomacale şi diareea sunt semne clare ale indigestiei. Simptomele apar atunci când faci un exces culinar sau combini anumite alimente cu o durată de digerare diferită. Pentru a combate aceste senzaţii neplăcute, apelează la remediile naturiste. În cazul indigestiei, leacurile preparate în casă dau rezultate foarte bune şi pot înlocui chiar medicamentele.
1. Ceaiul de pelin
Încă din Antichitate, frunzele de pelin erau folosite în tratarea problemelor gastrice, hepatice şi în stimularea poftei de mâncare. O cură cu ceai de pelin elimină senzaţia de greaţă provocată de indigestie.
Ai nevoie de: un sfert de linguriţă de pelin, 200 ml apă clocotită Mod de preparare şi administrare: Se infuzează planta timp de 3-4 minute. Se bea câte o lingură, la interval de o oră, în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor indigestiei. Pentru a diminua gustul amar al infuziei, adaugă miere sau suc de lămâie.
2. Ceaiul de rozmarin
Datorită aromelor, rozmarinul este folosit de sute de ani în industria alimentară şi cosmetică. Dar nu doar mireasma este secretul acestei plante, ci şi proprietăţile sale benefice în tratarea diferitor afecţiuni. Frunzele de rozmarin combat crampele abdomniale şi normalizează digestia.
: 1 linguriţă de frunze de rozmarin, 250 ml apă clocotităMod de preparare şi administr are: Toarnă apa clocotită peste frunzele plantei şi las-o la infuzat timp de 7-8 minute. Poţi bea câte 2 căni pe zi din momentul apariţiei senzaţiei de greaţă. De asemenea, poţi consuma acest ceai şi în scop preventiv, timp de 15 zile.
3. Ceaiul de cimbru
Cimbrul din grădină ajută la detoxifierea organismului şi-l protejează de bacterii. De asemenea, această plantă, folosită adesea în bucătărie, stimulează secreţia biliară şi elimină senzaţia de balonare provocată de indigestie.
: 1 linguriţă de cimbru, 1 lingură apă rece, 250 ml apă clocotită
Mod de preparare şi administrare: Planta se macerează în lingura de apă rece timp de 5 minute. Ulterior, maceratul se introduce în apa clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară şi se beau câte 2 căni pe zi.
4. Ceaiul de busuioc
În România, ca şi în toate ţările creştin-ortodoxe, busuiocul este considerat o plantă sacră, care îndepărtează spiritele rele. Busuiocul are şi puteri vindecătoare pentru multe probleme de sănătate. În cazul crampelor stomacale provocate de indigestie, se recomandă consumul de ceai de busuioc pentru că tratează eficient simptomele acestei probleme.
: 1 linguriţă pulbere de busuioc, 250 ml apă clocotită
Mod de preparare şi administrare: Se infuzează planta în apă, timp de câteva minute. Se consumă câte o cană înainte de culcare. Tratamentul se repetă până la vindecare.
Arsurile stomacale de după masă sunt semnele unei dereglări din cauza unor alimente. Pentru a trata aceste tulburări, bea un ceai de iarbă-mare, care are un efect antiparazitar şi calmant.
: 4 linguri de pulbere de iarbă-mare, 300 ml apă
Mod de preparare şi administrare: Se fierbe planta în apă timp de 20 de minute. Se beau câte 4 linguri pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, până când dispar simptomele indigestiei.
Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti
Cicoarea combate greaţa
Indigestia reprezintă o tulburare digestivă provocată de unele excese alimentare care se manifestă prin următoarele semne: greaţă, crampe stomacale, diaree, dureri abdominale caracterizate de arsuri, dureri în partea dreaptă a abdomenului şi balonări. Ceaiurile împotriva indigestiei tratează aceste simptome fără a provoca efecte secundare.
De exemplu, ceaiul de cicoare combate greaţa şi conferă o stare de bine. Se prepară o infuzie de dintr-o lingură de plantă şi 250 ml apă clocotită care se lasă acoperită timp de 6-7 minute. Se consumă câte 3 căni pe zi, timp de 20 de zile pe lună. De asemenea, pulberea de cărbune medicinal are rolul de a calma crampele provocate de indigestii. Se administrează câte 1 g de pulbere zilnic, dimineaţa şi seara.
: În cazul indigestiilor, revenirea la alimentaţia obişnuită se va face progresiv.