VIDEO: „Febra-fânului“, îmblânzită cu eucalipt şi coacăz negru

6 mai 2014   Puterea plantelor

Pentru majoritatea, zilele călduroase reprezintă motive de sărbătoare. Pentru alţii, ca şi pentru semnatara acestui articol, înverzirea câmpiilor şi înfloritul pomilor sunt doar prilej de a da mai mulţi bani din bugetul familiei pe şerveţele şi pe medicamente antialergice.

În această perioadă febra fânului (sau rinita alergică) îşi face de cap. Înainte să testezi toate sprayurile nazale care promit calmarea simptomelor, citeşte acest articol.

Vei găsi remedii naturale eficiente, pentru care ai nevoie doar de ingrediente uşor de procurat.

Cum apare „febra fânului“?

Cea mai cunoscută explicaţie este că alergia apare când sistemul imunitar ia decizia „greşită“ de a lupta împotriva substanţelor inofensive, precum este polenul.

În timpul reacţiei se eliberează substanţele chimice numite histamine, cele care provoacă simptomele neplăcute. În momentul când sunt inspirate particulele de polen, se produc iritaţii la nivelul nasului, al gâtului şi al bronhiilor.

De la nas pornesc simptomele

Furnicături, mâncărimea nasului, strănuturi repetate în rafale - acestea sunt cele mai frecvente simptome ale alergiei. De asemenea, strănuturile sunt însoţite, cel mai adesea, de secreţii nazale abundente (rinoree).

Se întâmplă ca febra-fânului să acţioneze şi la nivelul ochilor, care încep să lăcrimeze şi să se înroşească. Alte simptome pot fi: tuse seacă, febră, senzaţie de sufocare, dificulatate în respiraţie. De obicei, acestea din urmă se manifestă la pacienţii astmatici.

Ce măsuri poţi lua...

Dacă apar aceste simptome, cel mai indicat lucru este să consulţi medicul şi nu să te îngropi în şerveţele, buline şi în sprayuri nazale. Medicul alergolog îţi va recomanda o reţetă pentru temperarea sistemului imunitar.

Organismul reacţionează agresiv la polenul plantelor, deoarece este deja încărcat de factorii dăunători: stres, carenţe alimentare, fumat. Poţi preveni manifestarea agresivă a febrei-fânului folosind atât în casă, cât şi în maşină un aparat care să filtreze aerul şi să-l purifice.

Dimineaţa, concentraţia de polen în natură este mai mare, aşa că evită, pe cât posibil, să deschizi fereastra dimineaţa.

Nu ieşi la plimbare în zilele foarte călduroase ori cu vânt. De asemenea, evită să ieşi în natură după furtună sau după ploi scurte. Aerul pare mai curat, dar e bogat în particule de polen.

Renunţă la fumat, fumul de ţigară poate agrava simptomele alergiei, deoarece creşte sensibilitatea la polen şi la alţi alergeni. Hreanul calmează mâncărimile

Strănuţi şi te mănâncă nasul? Cataplasmele cu hrean ras te pot ajuta. Pune pe frunte, la rădăcina nasului, un tifon în care ai pus câteva linguri de hrean ras şi lasă să stea aproximativ o jumătate de oră.

Fă cataplasme cu hrean de două ori pe zi. Foarte important, dacă ai pielea sensibilă sau tenul uscat, nu e indicat să ţii cataplasma mai mult de 10 minute, pentru că rişti ca pielea să se irite.

Tratamentul trebuie urmat cel puţin cinci zile, pentru ameliorarea simptomelor.

Eucaliptul combate secreţia nazală

Un vechi remediu recomandat în rinitele alergice este eucaliptul. Acesta este recunoscut pentru proprietăţile sale de a calma secreţia nazală abundentă. Pentru tratament, se folosesc frunzele de eucalipt, care se găsesc în magazinele naturiste.

Din 20 dg de frunze uscate de eucalipt şi 500 ml apă, fă o infuzie din care este indicat să bei dimineaţa şi seara. Poţi combate secreţia nazală şi cu sirop de eucalipt, din care poţi consuma între 30 şi 100 ml pe zi, în funcţie de cât de severe sunt simptomele. Tratamentul cu eucalipt trebuie ţinut cel puţin două săptămâni.

Infuzia de coada-şoricelului şi trei-fraţi-pătaţi

O infuzie care dă rezultate rapide, des utilizată în medicina naturistă este cea care conţine plantele coada şoricelului şi trei fraţi pătaţi.

Infuzia se prepară dintr-o lingură de plante uscate şi mărunţite la o cană cu apă clocotită, apoi se lasă deoparte timp de cinci minute. Se pot face şi inhalaţii cu această infuzie.

Coada-şoricelului şi trei-fraţi-pătaţi sunt binecunoscute pentru calităţile lor terapeutice împotriva bolilor alergice.

Coacăzul negru, antialergic natural

Poţi „îmblânzi“ reacţia agresivă a alergiei cu ajutorul infuziei din muguri de coacăz negru (se găsesc la magazinele naturiste).

Prepară infuzia dintr-o lingură de muguri la o cană cu apă clocotită, şi bea 1-2 căni de infuzie pe zi. Poţi achiziţiona şi macerat glicerinat de coacăz negru, îl găseşti tot la famacie, în recipiente de 50 şi 100 de grame.

Se iau 20-30 de picături pe zi, cu puţin timp înainte de culcare. După câteva zile de tratament, simptomele se răresc, iar starea generală se îmbunătăţeşte.

Atenţie: Polenul favorizează crizele de astm bronşic!

Mai multe