VIDEO: Beneficiile neştiute ale plantelor biblice

6 octombrie 2014   Puterea plantelor

Busuiocul, calmant pentru durerile de cap

Medicament natural şi condiment, busuiocul este cunoscut şi preţuit dintotdeauna de poporul român. Aducător de noroc în casele oamenilor, el este considerat în ţările creştin-ortodoxe ca fiind o plantă sacră.

În medicina tradiţională românească, busuiocul, sub formă de infuzie, ne ajută în stările de nelinişte, agitaţie, dacă avem dureri de cap ori migrene. Se pun 1-2 linguriţe de plantă proaspătă sau uscată la o cană cu apă şi se fierb. Îl mai poţi folosi şi…

…în candidozele bucale, sub formă de gargară. La 200 ml de apă fiartă, se pune o linguriţă de frunze de busuioc.

Se lasă la infuzat câteva minute, după care se face gargară când ceaiul s-a răcit. Busuiocul este recomandat şi mămicilor care alăptează, pentru că ajută la stimularea lactaţiei.

Smochinele, de ajutor în tuse

Fructele smochinului sunt cunoscute încă din Antichitate ca alimente foarte hrănitoare şi ca leac, fiind un tonic pentru organism.

În cultura egipteană, smochinele erau utilizate în diverse terapii, în timp ce romanii le foloseau ca ofrandă pentru zei.

Un remediu foarte bun este siropul de smochine, care pune tusea pe fugă. Îl prepari din 250 g

de smochine, 500 ml de apă şi 125 g de miere.

Amestecul se fierbe până când toată cantitatea scade la jumătate. Se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi.

…în tratarea infecţiilor respiratorii (rinofaringită). Un ajutor de bază în tratarea bronşitelor este şi decoctul de smochine.

Îl poţi prepara uşor, dacă pui la fiert 2-3 fructe de smochin la o cană cu apă. Poţi consuma câte două căni pe zi.

Isopul reduce simptomele bronşitei

Apreciat pentru mirosul plăcut, isopul este un aliat de încredere în tratarea bolilor respiratorii, în special a bronşitelor cronice şi a astmului bronşic.

Prepară o infuzie din 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă clocotită şi lasă să stea acoperit timp de 10 minute. Poţi consuma câte 2-3 căni pe zi. Infuzia de isop o poţi bea şi dacă ai dureri de stomac.

…pentru dermatite, arsuri, tăieturi şi eczeme. Pentru tratarea acestora, este recomandată infuzia de isop, care are efect antiseptic şi cicatrizant. De asemenea, infuzia de isop este indicată şi pentru creşterea poftei de mâncare.

Isopul nu este recomandat femeilor însărcinate şi nici celor cu epilepsie sau cu hipertensiune.

Prazul, bun sub formă de sirop

Cu valoare culinară, cât şi terapeutică, prazul ne ajută când colesterolul ,,rău” o ia razna. Mai este bun şi în tratarea tusei, a răguşelii sau a anemiei. Leguma specifică oltenilor ajută şi la tratarea problemelor pulmonare.

Poţi face un sirop concentrat amestecând părţi egale din praz, tăiat foarte mărunt, şi miere. Amestecă totul cu o lingură de lemn şi lasă timp de 10 zile la macerat. Ulterior, se iau câte 4-5

linguri pe zi, până la vindecare.

…dacă ai bătături. Aplică local o compresă cu macerat de praz. Acesta se prepară din frunze de praz lăsate la macerat în oţet 24 de ore. Compresa o ţii pe bătătură 6-8 ore pe zi.

Info: Smochinele au un conţinut caloric ridicat: 100 g au 100 de calorii, iar cele uscate, 250 de calorii.

Mai multe