Verbina îţi readuce calmul
Verbina poate fi recunoscută uşor, prin florile ei liliachii. Planta este întâlnită pe locuri virane şi prin preajma locuinţelor. Iubeşte lumina şi umiditatea şi nu este pretenţioasă, putându-se dezvolta de la câmpie până la o altitudine de 1.500 m.
În cartea „Manual edenic de medicină naturistă profilactică şi terapeutică“, doctorul Doru Laza spune că verbina este indicată în dureri de stomac, nevralgii, migrene, pentru a stimula secreţia laptelui matern, pentru a reduce tensiunea arterială, în calmarea entorselor şi pentru combaterea celulitei.
Cum se prepară infuzia şi decoctul din plantă
Intern, medicul naturist Laza recomadă utilizarea infuziei de verbină, care se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la 250 ml apă (o cană) şi se lasă 3 minute la infuzat. Pentru decoctul din această plantă, ai nevoie de 20 g de verbină uscată, care se fierbe 10 în 1 l de apă. Se lasă apoi la infuzat 10 minute.
Info
Extern, decoctul de verbină poate fi utilizat pentru spălături ale plăgilor (este bun cicatrizant), pentru gargare şi în inflamaţii ale mucoasei bucale. Cataplasmele cu verbină sunt eficiente şi în combaterea durerilor de articulaţii.
Verbina se numără printre puţinele remedii care împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă, potrivit studiilor efectuate de oamenii de ştiinţă neurologi de la Universitatea din Hong Kong. Peste jumătate din bolile pe care le tratează verbina sunt legate de sfera sistemului nervos. În caz de migrene pe fond de stres, se recomandă consumul unui litru de infuzie de verbină pe zi, în cure de cel puţin 10 zile.Tulburările de somn pot fi reduse, dacă se ia seara, înainte de culcare, o linguriţă de tinctură de verbină.
Tratează astenia psihică şi fizică
Luată dimineaţa, 2 linguriţe pe stomacul gol, tinctura de verbină are uşoară acţiune sedativă, favorizează activitatea cerebrală, îmbunătăţeşte tonusul psihic şi fizic, fiind un remediu puternic împotriva asteniei. Se spune că, în urmă cu 2.000 de ani, romanii o administrau contra asteniei sexuale, datorită efectelor afrodiziace.
Dereglările produse în corp înainte de instalarea ciclului, durerile de sâni şi de ovare, dar şi starea nervoasă de provenienţă hormonală pot fi diminuate cu tinctură de verbină. În medicina tradiţională asiatică, planta este considerată unul dintre cele mai puternice remedii contra acestor neplăceri. Astfel, cu câteva zile înainte de menstruaţie, se administrează câte o linguriţă tincture d everbină, de 3-4 ori pe zi sau în timpul menstrelor, dacă simptomele sunt insuportabile, cum ar fi durerile şi crampele abdominale.
Ştiai că...
...mamele care au probleme cu lactaţia pot pune la macerat o mână de frunze de verbină, pe care le lasă 8 ore în 400 ml apă rece, apoi beau amestecul pe parcursul unei zile.
Adjuvant în probleme digestive
De asemenea, în caz de tulburări digestive, cum e enterocolita, infuzia de verbină, preparată dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte, are efecte antispastice digestive şi calmante. E bine ca după ce dispar simptomele enterocolitei să se continue tratamentul cel puţin 3-5 zile cu câte 1 linguriţă de pulbere de verbină pe zi.
Grăbeşte vindecarea eczemelor
Extern, cataplasmele cu infuzie de verbină grăbesc vindecarea dermatitelor şi eczemelor, deoarece planta este antiinflamatoare şi cicatrizantă. Infuzia poate fi folosită şi pentru regenerarea părului. Se masează scalpul cu infuzie concentrată din 4 linguriţe de plantă mărunţită la o cană cu apă, de 2 ori pe săptămână, câteva luni. Părul se va îndesi şi va fi mai rezistent.
Contraindicaţii
Ceaiurile şi alte preparate din verbină sunt interzise femeilor gravide, pentru că această plantă poate produce contracţii uterine. Persoanele care suferă de afecţiuni cardiace trebuie să ceară avizul medicului înainte de a urma vreun tratament cu verbină. Dacă se depăşeşte doza indicată, planta poate provoca greaţă şi stări de vomă.
Sfatul specialistului
Dr. Mihai Alin Scarlat
medic primar medicină internă, cu competenţă în fitomedicină
În medicina naturistă, de la verbină se folosesc părţile aeriene înflorite, care se recoltează pe timp frumos (atunci are maximul calităţilor terapeutice), din iunie până în septembrie. Folosită sub formă de infuzie, cataplasme, pulbere şi alte preparate, verbina are acţiune sedativă, relaxantă, afrodiziacă, diuretică, nervină (calmant nervos), astringentă, hepatică şi stimulatoare a activităţii uterine.