Turiţa-mare, planta care te fereşte de bolile respiratorii

12 iunie 2018   Puterea plantelor

Planta conţine substanţe glicozide, flavonoide, ulei esenţial şi vitamine, mai ales B1 şi K. În scop terapeutic se folosesc frunzele de pe tulpina superioară şi mugurii înfloriţi.

În tulburările căilor biliare şi gastrointestinale, planta favorizează eliminarea secreţiei biliare, aducând astfel o uşurare şi o descongestionare a

.

Ceaiul din turiţă-mare este recomandat în tratarea reumatismului, diabetului, infecţiilor intestinale, ale tractului urinar, diaree şi conjunctivită.

În uz extern, planta se foloseşte sub formă de băi locale, gargară şi cataplasmă. Totuşi, fitoterapeuţii atrag atenţia ca tratamentul cu această plantă să se facă numai cu doza prescrisă. O mărire a dozei poate favoriza apariţia problemelor biliare şi renale.

Infuzia de turiţă-mare este indicată în laringită, faringită şi dureri în gât. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită la o ceaşcă de apă clocotită. Se bea o cană de ceai seara, timp de 3-5 zile. Persoanele care vorbesc sau cântă mult ar trebui să facă în fiecare zi gargară cu ceai de turiţă-mare.

Ceaiul de turiţă-mare alină simptomele reumatismului cronic articular. Prepară infuzia din 10 g de plantă mărunţită la 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi bea 2-3 căni pe zi.

Prin taninul pe care-l conţine, turiţa-mare are acţiune astringentă în combaterea diareii. Fierbe 50 g de turiţă-mare într-un litru de apă clocotită. Când s-a mai răcit, bea câte 3 căni pe zi, între mesele principale.

Turiţa-mare este contraindicată persoanelor cu probleme cardiace, celor care au hipotensiune arterială, precum şi celor care suferă de ulcer gastric.

Mai multe