Tuia, arborele care tratează zeci de boli
Numit de indieni „arborele vieţii“, tuia este un veritabil leac pentru numeroase probleme de sănătate. Frunzele şi mugurii conţin uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice. Planta este considerată toxică, din cauza tuionei, o substanţă care îi dă mirosul. Tuia poate fi folosită în scop terapeutic atât intern cât şi extern. Tratamentul intern cu tuia se face doar la recomandarea medicului.
Mugurii de tuia, contra pietrelor la rinichi
Mugurii de tuia conţin uleiuri volatile cu proprietăţi terapeutice extraordinare. Infuzia din muguri ajută la eliminarea pietrelor la rinichi. Se pun 20 g de muguri într-un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Pentru a obţine efectul dorit, se beau 3 căni pe zi.
Calmează durerile de artrită
Tinctura de tuia este recomandată pentru calmarea durerilor produse de artrită. Se prepară din 100 g frunze, care se macerează 10 zile în 500 ml de alcool de 60°. Se agită periodic. Se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluţe. Extractul alcoolic de tuia are o toxicitate mare, de aceea se administrează extern. Se aplică prin comprese pe zonele dureroase.
Leac contra negilor
Negii ar putea fi eliminaţi dacă aplici peste zona afectată, atât dimineaţa, cât şi seara, macerat de tuia. Se prepară din 100 g frunze la 500 ml alcool. Se lasă 10 zile la macerat. De asemenea, poţi pune un tampon îmbibat cu macerat de tuia pe suprafaţa negilor, acoperind cu un plasture. Menţii pansamentul pe parcursul zilei. Reaplici zilnic, săptămâni la rând.
Adjuvant în amigdalită
Amigdalitele pot fi tratate cu gargară din 2 linguriţe cu alcoolatură de tuia (extract în alcool alimentar din frunzele tinere ale arborelui), dizolvată în puţină apă. Are un efect antimicrobian, protejând organismul de bolile ce apar la nivelul gâtului.
Tratează rinita prin inhalaţii
Rinita poate fi tratată prin inhalarea aburilor pe care îi emană tinctura de tuia. Fierbe în 500 ml de apă 3 linguri cu alcoolatură de tuia. Acoperă capul cu un prosop şi inhalează vaporii degajaţi, 10 minute.
Util în cosmetică
Pentru proprietăţile antiseptic, tuia este utilizată pe scară largă în cosmetic. Tinctura de tuia se foloseşte pentru afecţiuni dermatologice precum eczeme, răni, acnee şi psoriazis. Tenul poate fi curăţat cu o soluţie obţinută din 100 ml de apă distilată cu 2 linguriţe de tinctură de tuia. Pielea îşi reduce din imperfecţiuni. Pentru bătături şi mirosul neplăcut al picioarelor se fac băi fierbinţi cu tuia.
Atenţie!
Consumul de frunze de tuia poate fi toxic şi periculos pentru sănătate. Simptomele de otrăvire cu această plantă sunt: diaree, vărsături, dureri de cap şi crampe.