Tratamente naturiste cu flori de salcâm

2 aprilie 2015   Puterea plantelor

Sub formă de infuzie, ulei esenţial, pulbere sau decoct, leacurile din frunzele şi florile salcâmului dau rezultate foarte bune, „pretându-se“ pentru tratamentele pe termen lung.

În plus, parfumul florilor de salcâm are un efect liniştitor asupra psihicului.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: băi cu flori de salcâm pentru anxietate şi insomnii

O cană cu ceai de salcâm, băută seara, înainte de culcare, previne şi combate stările de anxietate. Datorită acţiunii lor calmante, remediile din salcâm reduc tensiunea nervoasă şi te relaxează.

Prepară un macerat din 2 linguri de flori de salcâm, pe care le pui în 200 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 8-10 ore, la temperatura camerei, bei treptat după micul dejun.

Şi băile generale cu flori de salcâm sunt de ajutor dacă eşti irascibil sau suferi de stres. Datorită uleiului esenţial pe care îl emană, florile de salcâm au acţiune liniştitoare. Adaugă în apa de baie flori de salcâm şi vei avea un somn odihnitor.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: miere de salcâm pentru problemele bilei

Pentru tratarea dischineziei biliare (probleme în eliminarea bilei), fitoterapeuţii recomandă remediile din salcâm, deoarece uşurează eliminarea acesteia.

Infuzia de salcâm mai este bună în cazul dispepsiilor (disconfortul digestiv), favorizând digestia. Prepară infuzia de salcâm din 2-3 linguriţe de flori uscate (la umbră) şi 200-300 ml de apă clocotită.

Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care bea câte 2-3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. În tratamentul dischineziei biliare mai este indicată şi mierea de salcâm. Ia câte 2-3 linguri de miere pe zi, timp de 1-2 săptămâni.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: refluxul gastro-esofagian

Remediile obţinute din florile salcâmului sunt recomandate şi în cazul refluxului gastro-esofagian.

Pentru reducerea simptomelor, poţi încerca pe o perioadă mai lungă de timp siropul din flori de salcâm, din care poţi lua câte 3 linguriţe pe parcursul zilei.

Pentru a obţine 1,5 l de sirop, ai nevoie de 1,5 kg de flori de salcâm, 1 kg de zahăr, 3-4 pliculeţe de zahăr vanilat, coaja unei lămâi (după gust), un plic de sare de lămâie.

Spală foarte bine florile, după care le pui la fiert în apă clocotită, cât să le acopere, timp de 20-25 de minute. Iei vasul de pe foc şi laşi amestecul la macerat până a doua zi.

Pune la fiert 200 ml de apă într-un vas emailat, adaugă treptat zahărul şi plicul cu sare de lămâie şi lasă-le să fiarbă la foc mare timp de 10 minute (aruncă spuma care se formează deasupra).

Adaugă peste compoziţia preparată din zahăr ceaiul făcut cu o zi înainte şi cojile de lămâie, după care le laşi pe foc până când scade amestecul la jumătate.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: vindecarea rănilor

Florile uscate ale salcâmului pot fi folosite şi în alt mod decât sub formă de infuzie, decoct sau macerat. Usucă din timp florile de salcâm, după care le macini.

Pentru a grăbi vindecarea unei răni, poţi aplica pulberea obţinută din măcinarea florilor direct pe rană. Pulberea are efect calmant şi favorizează refacerea ţesutului lezat.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: reglarea tranzitului intestinal

Se folosesc în general florile de salcâm, administrate intern, deoarece acestea au acţiune calmantă, antispastică şi de diminuare a secreţiei gastrice acide.

Remediile din salcâm pot fi utilizate şi în colicile abdominale, în special cele care au o componentă nervoasă.

Totodată, polenul de salcâm are efect de reglare a tranzitului intestinal, dar şi de calmare a sistemului nervos.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: tusea convulsivă

În timpul acceselor de tuse se bea infuzie calda de flori de salcam.

În cazurile de tuse cronica se consuma zilnic un litru de infuzie combinata de salcam indulcita cu miere. Este un excelent adjuvant si in bronsita sau astm, avand proprietati emoliente, anti-iritative si expectorante.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: constipaţie

Se consumă zilnic, dimineata, 3 linguri de flori proaspete de salcam pisate si amestecate cu miere. Este un tratament cu efecte puternice, fiind recomandat mai ales femeilor si copiilor.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: candidoza vaginală

Se face o infuzie concentrată (3 linguri la cană) de flori şi frunze de salcâm. Se fac irigaţii vaginale în fiecare dimineaţă folosind această infuzie.

Lichidul trebuie ţinut in vagin minimum 7 minute, inainte de a fi eliminat.

Este un tratament excelent în această afecţiune, pentru că, pe langa faptul ca are efecte antimicotice puternice, salcamul nu distruge flora normala, putand fi folosit zilnic, pe termen lung.

Tratamente naturiste cu flori de salcâm: migrene

Florile de salcam reduc excitabilitatea nervoasă, fiind extrem de benefice în cefaleele şi în starile de greata ce se agraveaza la stimulii sonori si auditivi

Astfel, se consumă infuzia combinata, câte un litru pe zi, îndulcită cu miere.

Pentru persoanele cu dureri de cap persistente, provocate pe fond de oboseală psihică, se recomanda cure de câte 4 saptamani, in care se consuma infuzie combinata de flori de salcam si de tei, in proportii egale.

Mai multe