Traista-ciobanului tratează menstruaţia abundentă
Traista-ciobanului - Capsella bursa-pastoris - este o plantă care creşte atât în zonele de câmpie, cât şi în cele montane. Partea aeriană a acestei plante, cunoscute şi sub numele de tăşculiţă, punga-popii sau punguliţa-păstorului, se recoltează imediat ce înfloreşte, în perioada mai-iulie. După recoltare, se usucă numai la umbră şi se păstrează în săculeţi de pânză. Conţine săruri minerale, tanin, acizi organici, derivaţi fenolici şi are multe întrebuinţări medicinale, datorită proprietăţilor hemostatice, analgezice şi hipotensive. Un amănunt interesant este că planta are în acelaşi timp acţiune vasodilatatoare şi vasoconstrictivă, în funcţie de necesităţile organismului.
Traista-ciobanului este utilizată pentru oprirea hemoragiilor, pentru tratarea dismenoreei (menstruaţie dureroasă), a metroragiei (sângerare vaginală anormală), a hipertensiunii arteriale, a litiazei renale şi în caz de răni, arsuri sau dureri abdominale. De asemenea, se foloseşte ca adjuvant în enterocolită, diaree sau hemoroizi. Nu se recomandă femeilor însărcinate, care alăptează sau celor care iau anticoncepţionale şi nici persoanelor care urmează tratament cu anticoagulante sau preparate pe bază de cortizon.
Traista-ciobanului. Tinctură pentru OPRIREA HEMORAGIILOR
Ciclurile menstruale abundente şi hemoragiile uterine sau nazale pot fi oprite cu ajutorul tincturii de traista-ciobanului administrată intern, aceasta având efect hemostatic, uterotonic şi astringent. Tinctura poate fi folosită şi extern, în caz de arsuri sau tăieturi. Pentru adulţi, se recomandă ca, în perioada sângerării, să ia 30-40 de picături diluate în 150 ml de apă de 3 ori pe zi, între mese. Copiii peste 12 ani pot lua în acelaşi mod 20-25 de picături. Pentru un efect de durată, se fac cure de o 1 lună, cu 1 lună pauză.
Ceai pentru REGLAREA TENSIUNII ARTERIALE
Hipertensiunea arterială, tulburările de menopauză, ateroscleroza, enterocolita şi diareea se tratează cu ajutorul infuziei de traista-ciobanului. Ceaiul contribuie la menţinerea unei tensiuni arteriale corespunzătoare, la îmbunătăţirea stării de sănătate a aparatului genital feminin şi la combaterea diareei şi a enterocolitei. Pentru a obţine remediul, se toarnă 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriţă de plantă uscată şi se lasă la infuzat aproximativ 15 minute, după care se strecoară. Se beau 3, cel mult 4 căni de ceai pe zi.
Traista-ciobanului. Decoct pentru LITIAZĂ RENALĂ
Litiaza renală, precum şi hemoragiile la nivelul stomacului sau al plămânilor pot fi tratate cu ajutorul unui decoct de traista-ciobanului. Acesta menţine un flux urinar normal, atenuează tulburările de coagulare şi contribuie la refacerea volumului de sânge. Se prepară din 4-5 g de plantă uscată şi mărunţită, care se fierbe în clocot 5 minute, în 200 ml de apă. Se lasă apoi să se odihnească un sfert de oră, se strecoară şi se iau 3 linguri de 3 ori pe zi. Se recomandă a nu se depăşi consumul de 4 linguri pe zi.
Macerat contra HEMOROIZILOR
Disconfortul apărut la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale poate fi înlăturat cu ajutorul maceratului de traista-ciobanului, care poate trata atât hemoroizii interni, cât şi pe cei externi. Într-o sticlă cu gâtul larg se pun 180 g de plantă mărunţită, peste care se adaugă 1 litru de vin. Se lasă 10-12 zile la macerat, timp în care se agită zilnic conţinutul. La finalul perioadei, amestecul se strecoară, iar reziduul rămas se stoarce foarte bine. Se păstrează la frigider, bine închis, într-un recipient de culoare brună. Se ia câte 1 linguriţă de 2 ori pe zi.