Topul celor mai bune uleiuri vindecătoare

9 februarie 2015   Puterea plantelor

Uleiul de măsline alină durerile reumatismale Folosit încă din cele mai vechi timpuri ca remediu, uleiul de măsline şi-a câştigat reputaţia de „aur lichid“ datorită numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătăţii. Te poţi bucura de propretăţile sale nu dacă îl introduci în dieta zilnică, dar şi pentru tratarea unor afecţiuni.

Bogat în vitamine (A, B1, B2, C, D, E şi K), în antioxidanţi şi în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, uleiul este un bun aliat şi pentru frumuseţe.

- constipaţie – este bine să iei 2 linguriţe de ulei dimineaţa, până la ameliorarea simptomelor (pentru a-i schimba gustul, poţi combina uleiul cu suc de lămâie). Dacă suferi de constipaţie de mai mult timp, este indicat să iei o linguriţă de ulei şi una de apă caldă;

- dureri reumatismale – uleiul de măsline este recunoscut şi pentru proprietăţile sale analgezice. Neplăcerile cauzate de reumatism se pot ameliora dacă aplici pe piele, în locul dureros, 2 linguri de ulei încălzit şi masezi până se absoabe în piele. Repeţi procedeul de 2-3 ori pe zi;

- arsuri – aplicat pe locul lezat, la câteva minute după ce te-ai ars, uleiul nu numai că ajută la reducerea durerii, ci hidratează rana şi grăbeşte vindecarea ei;

- acnee – datorită proprietăţilor sale antioxidante, uleiul este un leac potrivit în caz de acnee. Este bine nu numai să-l introduci în alimentaţie, ci să-ţi cureţi tenul cu un amestec dintre 10 picături de ulei esenţial de lavandă la un litru de ulei de măsline. Pulverizezi acest tonic pe zona afectată şi masează până intră în piele;

- eliminarea calculi biliari – substanţele din ulei ajută la dizolvarea calculilor biliari. Iei în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun, câte o lingură de ulei de măsline amestecată cu câteva picături de suc de lămâie.

De nelipsit din bucătărie, uleiul este un ingredient important şi când vine vorba de remediile bunicii. Se foloseşte la prepararea uleiurile esenţiale din diferite plante, dar poţi profita de proprietăţile sale terapeutice şi dacă îl consumi ca atare sau în combinaţie cu alte alimente.

Fiind o sursă importantă de vitamina E şi A, uleiul oferă protecţie împotriva bolilor cardiovasculare, stimulează sistemul imunitar, ajută la creşterea oaselor şi previne apariţia infecţiilor în organism.

- ulcer stomacal – pui într-un vas mai mare 1 litru de ulei de floarea-soarelui, 1 kilogram de lămâi (cu tot cu coajă, fără sâmburi) şi 1 kilogram de miere. Laşi amestecul 10 zile, la loc întunecos, apoi iei câte 3 linguri pe zi, înainte de mesele principale. Urmeazi tratamentul 3 săptămâni;

- crampe musculare – un bun calmant pentru durerile care apar la nivelul picioarelor şi nu numai este uleiul de floarea-soarelui încălzit. Aplici pe piele 2-3 linguri de ulei, masezi, apoi pui o compresă caldă;

- colesterol „rău“ – pentru a reducere nivelul acestuia este indicat să iei în fiecare dimineaţă după trezire şi seara înainte de culcare câte 2-3 linguri de ulei de floarea-soarelui presat la rece, timp de o lună;

- constipaţie - uleiul mai este recunoscut şi pentru efectul său laxativ. Trebuie să iei dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1-3 linguri de ulei, în care adaugi 10 picături de suc de lămâie.

Cu un conţinut de peste 90% de grăsimi saturate, uleiul de cocos nu este doar un ingredient esenţial pentru îngrijirea pielii şi a părului, ci şi un bun „medicament“ în tratarea mai multor afecţiuni. El este bogat în vitamina E, acizi graşi Omega-6, fier, dar şi în acizi cu acţiune microbiană.

- colesterolul „rău“ - deşi cantitatea de grăsimi din ulei este mare, ele sunt benefice pentru organism şi ajută la reducerea colesterolului „rău”. Iei în fiecare dimineaţă 2-3 linguri de ulei pe stomacul gol, timp de 30 de zile;

- boli de inimă – conţinutul ridicat de acid lauric şi de vitamine ajută la prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Consumi în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, câte 15 mililitri de ulei de nucă de cocos;

- probleme intestinale – grăsimile saturate din ulei au efect antibacterian, ceea ce ajută la îmbunătăţirea digestiei. De asemenea, cantitatea mare de fibre din conţinut stimulează tranzitul intestinal. Iei câte 2 linguriţe de ulei pe zi, până la ameliorarea simptomelor.

Bogat în acizi graşi Omega-3 şi Omega-6, uleiul de rapiţă previne problemele cardiace şi protejează sănătatea ficatului.

- protector hepatic – inclus în alimentaţie (la prepararea salatelor, a sosurilor), uleiul de rapiţă este un bun aliat împotriva bolilor hepatice. Consumă câte o linguriţă de ulei în fiecare zi, pe stomacul gol, timp de 21 de zile;

- dureri de articulaţii – proprietăţile terapeutice ale grăsimilor din uleiul de rapiţă ajută la reducerea inflamaţiilor şi la calmarea durerilor articulare. Iei în fiecare zi câte 2 linguri de ulei, până la dispariţia neplăcerilor.

- Uleiul de migdale – 3 linguri de ulei consumate zilnic, între mese, ajută la eliminarea calculilor urinari. Urmezi tratamentul 2 săptămâni.

- Uleiul de in – amestecul dintre ulei de in şi alcool (în părţi egale) este un bun remediu în caz de răceală. Aplici uleiul pe corp şi masezi până se absoarbe în piele. Ajută la grăbirea recuperării.

- Uleiul de nucă – consumat regulat, câte 2 linguriţe pe zi, uleiul de nucă ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi menţine sănătatea vaselor sangvine.

- Uleiul de germeni de grâu – este un bun aliat pentru memorie. Iei 2-4 linguriţe de ulei pe zi, timp de o lună.

Ştiai că...

... doar 2 linguri de ulei de rapiţă asigură necesarul zilnic de acizi graşi Omega-3?

Mai multe