Top leacuri pentru problemele renale

12 octombrie 2016   Puterea plantelor

Pătrunjelul este un bun diuretic

Unul dintre cele mai bune medicamente naturale pentru rinichi este pătrunjelul. Planta măreşte diureza, previne formarea pietrelor la rinichi şi ajută la eliminarea celor existenţi. De asemenea, este indicat şi în cistită şi în pielonefrită. Pentru toate aceste probleme, se recomandă sucul de pătrunjel - 50 ml zilnic, până la îmbunătăţirea stării de sănătate.

Măceşul previne formarea pietrelor la rinichi

Graţie acţiunii antiinflamatoare şi diuretice, măceşul este un remediu pe care poţi conta dacă vrei să previi sau să tratezi calculii renali. Planta creşte diureza, fiind utilă şi în nefrită şi edeme renale. Se recomandă decoctul de măceşe, care se obţine din 2 linguri de fructe zdrobite la 500 ml de apă. Se fierb 10 minute (fructele se adaugă atunci când apa clocoteşte).

Pentru înlăturarea calculilor renali, este de ajutor şi splinuţa, plantă eficientă şi în tratarea inflamaţiilor urinare. Beneficii în acest sens aduce infuzia de splinuţă, obţinută din 1-2 linguri de plantă la 1 cană cu apă fierbinte. „Pentru eliminarea pietrelor de la rinichi se mai folosesc şi frunze de brusture. Tratamentul constă în 60 g de frunze puse la infuzat în 600 ml de apă clocotită. După ce s-a răcit, bea câte 200 ml de 3 ori pe zi înainte de fiecare masă“, recomandă medicul Daniela Buşneag.

Mesteacănul elimină apa în exces

Acest arbore înalt are şi valori terapeutice, în acest sens fiind folosite frunzele tinere, mugurii, seva şi coaja. Remediile pe bază de mesteacăn sunt tratament adjuvant în scăderea colesterolului „rău“ şi a tensiunii arteriale, fiind, de asemenea, notabile proprietăţile lor în ceea ce priveşte eliminarea apei în exces din ţesuturi şi a surplusului de acid uric.

Se pun 4 linguriţe de frunze de mesteacăn în 200 ml de apă clocotită şi se lasă 15 minute, după care se strecoară. Se adaugă 1 vârf de cuţit de bicarbonat şi se bea. Se ia câte 1 lingură de 4 ori pe zi.

Cozile de cireşe sunt utile în pielonefrită

Bogate în săruri de potasiu, derivaţi flavonici şi alţi compuşi cu valoare medicinală, codiţele de cireşe sunt un bun antiinflamator renal şi diuretic. Acest remediu poate completa tratamentul indicat de medic în cistită şi pielonefrită. Prepară un decoct dintr-un pumn de codiţe de cireşe la 600 ml de apă rece şi fierbe un sfert de oră. Bea de 3-4 ori, pe parcursul unei zile.

Info

Pentru stimularea activităţii rinichilor, se recomandă sucul de ţelină.

Bine de ştiut

Infuzia de coada-calului (2 linguri de plantă la 250 ml de apă clocotită) ajută rinichii să elimine mai uşor toxinele.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Daniela Buşneag, medic de medicină generală,

competenţe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti

Medicina populară recomandă numeroase remedii care ajută la eliminarea pietrelor de la rinichi, dar şi la tratarea infecţiilor urinare, cu care litiaza se asociază de cele mai multe ori. Depunerile de uraţi, oxalaţi sau fosfaţi se pot elimina cu ajutorul tincturii de ceapă. O ceapă descojită, tocată mărunt, se pune în 100 ml de alcool şi se ţine 10 zile. După, se filtrează tinctura obţinută şi se iau 2 linguriţe pe zi cu apă, înainte de masă.

Este indicată şi pulberea de măceşe, care se ţine sub limbă (1 linguriţă de 3 ori pe zi), apoi se înghite cu o cantitate mică de apă. Decoctul din mătase de porumb previne apariţia calculior renali. Se pun 50 g de mătase de porumb într-un litru de apă şi se fierbe până scade la jumătate.

Soluţia obţinută se consumă dimineaţa, pe stomacul gol. Uleiul de măsline favorizează procesul de eliminare a deşeurilor din organism, deci şi al pietrelor. Se recomandă a se lua câte 1 lingură de ulei dimineaţa, la trezire, sau ca adaos în salate.

Mai multe