Talpa-gâştei, sedativul fără reţetă

14 decembrie 2016   Puterea plantelor

Preparatele din frunzele plantei sunt puternice sedative naturale, cicatrizante eficiente şi chiar remedii în caz de boli cardiovasculare sau tulburări hormonale. În timp ce la noi în ţară, talpa-gâştei se folosea pentru vindecarea rănilor, grecii antici o considerau leac pentru inimile bolnave, iar chinezii o plantă a longevităţii. Medicina modernă a plasat-o în rândul plantelor cu efecte benefice, mai ales, în cazul tulburărilor nervoase ori a hipertensiunii arteriale. Un compus cu acţiune benefică este leonurina, un compus care acţionează ca sedativ.

Bun calmant cardiac

Talpa-gâştei acţionează ca antidepresiv, această plantă este un calmant cardiac foarte eficient. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, prepară o infuzie din 15 g de plantă la 200 ml de apă clocotită şi ia 3-4 linguri pe zi.

Talpa-gâştei se poate folosi şi sub formă de tinctură, pe care o prepari din 20 g de plantă la 100 g de alcool de 70°, pe care îl laşi la macerat 7-8 zile. Ia 20-40 picături, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de o lună de zile.

De ajutor în hipertensiune şi aritmii

Pune 2 linguri de plantă la macerat în 200 ml de alcool alimentar sau rachiu. Lasă 2 săptămâni într-un loc mai călduţ, timp în care agiţi recipientul din când în când. La final, filtrează. Ia câte 20 de picături de 2-3 ori pe zi pentru scăderea tensiunii arteriale. În caz de astm bronşic, ia câte 1 linguriţă din această tinctură de 3-4 ori pe zi. Cura trebuie să dureze o lună sau până la încetarea acceselor provocate de boală.

Hipertensiunea arterială mai poate fi tratată şi cu sirop din frunze de talpa-gâştei. Prepară-l dintr-un litru de infuzie concentrată (9 linguriţe de plantă la 1 litru de apă). După 10 minute de infuzare, strecoară ceaiul şi adaugă 700 g de zahăr. Lasă să fiarbă până se îngroaşă. Adaugă zeama de la o lămâie şi mai fierbe siropul încă 3-4 minute. Păstrează-l în sticle de culoare închisă. Pune câte 2 linguriţe de sirop la 1 cană de ceai. Bea dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

Dacă suferi de cardiopatie ischemică, pune la infuzat în 2 căni cu apă fiartă 2 linguriţe cu frunze de talpa-gâştei. Lasă 10-15 minute, filtrează şi consumă după ce se răceşte. Bea o cană pe zi, dimineaţa.

Aritmiile pot fi tratate şi cu pulbere de talpa-gâştei, din care iei jumătate de linguriţă de 3 ori pe zi.

Atenţie!

Administrarea remediillor pe bază de talpa-gâştei este interzisă hipotensivilor!

Ameliorează tulburările tiroidiene

Hipertiroidia este o afecţiune care se întâlneşte cel mai frecvent la femei şi reprezintă o dereglare hormonală (glanda tiroidă secretă hormoni în exces). Consumul regulat de extract de talpa-gâştei, 1 gram pe zi timp de 3 luni, ajută la ameliorarea insomniilor şi nervozităţii care sunt specifice hipertiroidiei. Pe o perioadă şi mai lungă (minimum 6 luni), tratamentul poate regla secreţia tiroidiană.

Organismul femeii care intră la menopauză ar putea reacţiona pozitiv la un tratament cu talpa-gâştei. O cură cu 1-2 g extract din această plantă pe zi calmează bufeurile, palpitaţiile, nervozitatea şi angoasa, toate acestea fiind manifestări asociate menopauzei.

Sfat

Pentru vindecarea rănilor, prepară o infuzie din 25 g de plantă la 200 ml de apă clocotită şi utilizeaz-o sub formă de comprese sau băi.

Info

„Farmacia verde“, de James A. Duke

„Un studiu făcut la Harvard, pe o perioadă de şase ani şi care a implicat mai mult de 40.000 de medici specialişti a arătat că persoanele care au consumat calciu în cantităţi mai mari au cu o treime mai puţine riscuri de deces în urma unui infarct miocardic decât cele care consumă calciu în cantităţi mici. Talpa-gâştei este o extraordinară sursă de calciu, şi anume 5,3% sub formă uscată. Aproximativ 10 g de frunze proaspete furnizează 500 mg de calciu (raţia zilnică fiind de 1.000 mg).

Mai multe