Somn uşor cu plante!

18 august 2011   Puterea plantelor

Floarea pasiunii

Această plantă este foarte eficientă în cazul insomniilor declanşate de atacurile de panică. Lăsaţi la infuzat timp de 10 minute două linguriţe de plantă în 150 ml apă fierbinte. Beţi 3 căni pe zi, cel mult 6 săptămâni. Nu este recomandată copiilor şi femeilor însărcinate!

Levănţică

Florile de levănţică alungă stresul, au efect relaxant şi fac somnul uşor. Lăsaţi la infuzat timp de 3 minute o linguriţă de flori de levănţică în 150 ml apă fierbinte. Beţi 3 căni pe zi. Evitaţi supradozele!

Valeriană

Ceaiul din rădăcină de valeriană este remediul ideal pentru un somn adânc, în cazul pacienţilor care se trezesc de mai multe ori pe noapte. Lăsaţi la infuzat timp de 15 minute o linguriţă de plantă în 150 ml apă fierbinte. Beţi seara, înainte de culcare. Nu folosiţi acest remediu pe termen lung!

Hamei

Ceaiul din conurile de hamei îi ajută pe pacienţii neliniştiţi, care au probleme cu somnul. Lăsaţi la infuzat timp de 15 minute, într-un vas acoperit, două linguriţe de plantă în 150 ml apă fierbinte. Beţi 3 căni pe zi. Nu este recomandat copiilor şi femeilor însărcinate!

Melisă

Frunzele de melisă ajută în cazurile de insomnie legate de stres. Lăsaţi la infuzat timp de 10 minute, într-un vas acoperit, 4 linguriţe de plantă. Beţi 3 căni pe zi. Nu folosiţi acest remediu dacă aveţi probleme cu tiroida!

Patru lucruri pe care nu le ştiai despre somn

Aţipitul ne face mai amabili.

Cercetătorii americani de la Universitatea din Berkeley susţin că aţipitul face creierul mai receptiv la emoţiile pozitive. Fără aceste scurte reprize de somn, suntem atenţi mai degrabă la sentimentele negative, precum furia sau frica.

Prea mult sau prea puţin somn îngraşă.

Un studiu american făcut pe 1.800 de gemeni arată că persoanele care dorm între 7 şi 8,9 ore pe noapte au un indice de masă corporală mai redus (25) decât persoanele care dorm mai mult (25,2) sau mai puţin (26,4). Cercetătorii australieni au arătat că persoanele care dorm foarte puţin pe noapte (4 ore) riscă să se îngraşe într-un timp foarte scurt.

Lipsa somnului ne scurtează viaţa.

Ultimele cercetări ale specialiştilor americani arată că riscul unui deces prematur a crescut cu 20% în rândul bărbaţilor care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte. La femei, procentul este de 10%.

Oamenii stresaţi dorm mai puţin

Se pare că există o legătură între activitatea zilnică şi odihna din timpul nopţii. După o zi mai încărcată, dormim mai puţin decât după o zi mai relaxată. Motivul: consumul ridicat de calorii.

Respectaţi programul de odihnă

Persoanele care dorm circa 7 ore pe noapte trăiesc mai mult! Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetători americani.

Specialiştii mai spun că este foarte important să respectatţi programul de odihnă, adică să încercaţi să mergeţi în fiecare seară la culcare în jurul aceleiaşi ore.

Mai multe