Soluţii 100% naturale pentru tratarea urticariei

16 august 2013   Puterea plantelor

Erupţiile de la nivelul pielii pot apărea ca o reacţie alergică la un anumit aliment, în urma administrării unor medicamente (situaţii mai frecvente în cazul copiilor) sau a unei infecţii virale. În unele situaţii, zonele înroşite şi umflate pot apărea şi din cauza expunerii la căldură sau la frig. Dintre plantele farmaciei verzi recomandate de fitoterapeuţi în tratamentul urticariei se numără cele cu efecte antialergice şi depurative (favorizează eliminarea toxinelor).

Infuzie din trei-fraţi-pătaţi, pentru erupţiile nocturne

Având un puternic efect antialergic, dovedit şi de studiile recente, remediile din planta trei-fraţi-pataţi (cunoscută în popor şi ca barba-împăratului) sunt indicate pentru a ameliora simptomele urticariei, în special în cazul erupţiilor nocturne. Prepari infuzia dintr-o linguriţă la 200 ml de apă clocotită, după care laşi cana acoperită timp de 10 minute. Strecori infuzia şi bei câte 3 căni pe zi până la dispariţia simptomelor. O infuzie mai concentrată poţi prepara din 4 linguri de plantă la o cană cue apă. După filtrare ia câte o lingură de infuzie la un interval de trei ore. Din aceeaşi plantă, şi tinctura aduce beneficii în cazul urticariei. O prepari din 20 g de plantă pe care o pui la macerat în 100 ml de alcool, timp de 10-14 zile. Ia câte 15 picături de tinctură de 3 ori pe zi până la dispariţia senzaţiei de mâncărime.

O altă soluţie: cataplasmele cu infuzie din planta trei-fraţi-pătaţi aplicate pe plăcile roşii de pe piele ajută la calmarea senzaţiei de mâncărime;

Tinctura de brusture, „calmant” natural

Folosită frecvent în medicina populară, infuzia de brusture este de ajutor în tratarea simptomelor urticariei, dar şi altor eczeme. Beneficiile se datorează acţiunii depurative a brusturelui. Infuzia o prepari din 15 g de pulbere de rădăcină la 300 ml de apă fierbinte, după care laşi vasul acoperit pentru jumătate de oră. Cantitatea obţinută o bei treptat pe parcursul zilei. Şi tinctura sau extractul de brusture este recomandat de fitoterapeuţi pentru ameliorarea simptomelor urticariei. Tinctura o prepari astfel: pui într-un vas care se închide ermetic 20 de linguri de pulbere de rădăcină de brusture şi două căni de alcool de 40 de grade. Închide vasul şi lasă la macerat timp de 14 zile, după care strecori amestecul. Ia câte 10 picături de tinctură de 3 ori pe zi timp de 3 săptămâni.

aplicaţiile locale cu decoct concentrat de brusture (2 linguri de rădăcină fragmentată la o cană de apă clocotită). Pentru rezultate mai bune, aplicaţiile se pot face în paralel cu tratamentul intern.

Compresele cu răchitan, de trei ori pe zi

O bună metodă de a calma senzaţia de mănăcărime a pielii este şi aplicarea de cataplasme cu preparate din stânjenelul galben sau răchitan. Decoctul din stânjenelul galben (iris) îl prepari din 2 linguri de pulbere de rădăcină la 250 ml de apă. Fierbe amestecul pentru 10-15 minute la foc mic, iar după ce s-a răcit filtrează şi pune comprese pe zonele afectate de boală. Şi compresele cu decoct de răchitan (cunoscută şi ca floarea zânei) au efect calmant. Îl prepari din 2 linguri de plantă mărunţită la 200 ml de apă, după care fierbi decoctul 15 minute. Umezeşte un pansament steril în decoct şi aplică pe locul afectat de două-trei ori pe zi.

cataplasmele cu decoct de sânziene albe (drăgaică) pe care îl prepari din 6-7 linguri de plantă uscată şi mărunţită la 1 litru de apă. Fierbi amestecul 20 de minute la foc mic, după care filtrezi şi aplici compresele pe zonele cu roşeaţă.

Combinaţii de plante, efecte maxime

Pentru a scăpa de simptomele supăratoare ale urticariei, bunicii apelau şi la infuziile din mai multe plante, care au efect analgezic şi depurativ. Prepari infuzia din: 50 g de planta trei-fraţi-pătaţi, 10 g flori de coada şoricelului, 5 g de flori de levănţică, 20 g de plantă talpa gâştii şi 15 g de rădăcină de brusture. Amestecă plante şi pune o lingură din acest amestec la 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit pentru 10 minute, după care strecoară şi bea câte 2 căni pe zi, timp de o lună. Un alt remediu eficient este şi decoctul obţinut din combinarea acestor plante: 10 g de flori de soc, 30 g de trei-fraţi-pătaţi, 20 g de păpădie, 20 g de rădăcină de păpădie şi 20 g de rădăcină de cicoare. Pune o lingură din acest amestec în 250 ml de apă şi fierbe timp de 10 minute. După ce strecori, bea câte 2-3 căni de decot pe zi până la dispariţia simptomelor.

decoctul din planta iarba mare (smântânică) pe care îl prepari din 3 linguri de rădăcini la o cană de apă fierbinte. După ce s-a răcit, ia câte 4 linguri pe zi.

INFO: Urticaria poate apărea ca simptom al diabetului zaharat, al hipertiroidismului sau al hepatitei.

Mai multe