Scaiul-vânăt calmează tusea

8 martie 2018   Puterea plantelor

Scaiul-vânăt este o specie erbacee perenă, cu o înălţime de 30-60 cm, cu flori albastre. Creşte în zone cu păşuni sau fâneţe, în ţinuturi nisipoase sau la marginea drumului, la noi în ţară găsindu-se mai ales în Banat şi în Transilvania.

Planta are în componenţa sa saponozide, de folos pentru producerea glucozei, zaharoză, chestoză, săruri minerale şi ferulol.

Bun expectorant

Leacurile din scai-vânăt au efecte calmante, expectorante şi antiseptice. Acestea se obţin din părţile aeriene ale plantei, în perioada lor de înflorire, în lunile iulie-septembrie. Se recomandă în cazul afecţiunilor respiratorii precum bronşita, traheita sau tusea convulsivă, ajutând la fluidificarea secreţiilor bronhice şi la eliminarea lor. Ca tratament, se foloseşte decoctul de scai-vânăt, obţinut din 2 linguri de plantă la 1 cană cu apă. Bei zilnic 1-2 căni, cu guri mici. Îl poţi asocia şi cu frunze de pătlagină sau cimbrişor.

Acţiune diuretică

Folosit în combaterea retenţiei urinare, planta are acţiune diuretică şi depurativă, graţie saponinelor conţinute. Prepară un ceai din 2 linguriţe de plantă mărunţită la 1 cană cu apă, pe care îl laşi să fiarbă 5 minute. Strecori şi în bei de 2-3 ori pe zi.

Tratament pentru răceală

Ceaiul de scai-vânăt întăreşte sistemul imunitar şi te ajută să tratezi răceala. Are efect diaforetic (provoacă transpiraţia), motiv pentru care poate fi folosit drept aliat în stările febrile. Îl prepari din 2-3 fire de plantă, câteva frunze uscate de ceapă şi 200 ml de apă. Le fierbi câteva minute şi bei ceaiul imediat, cât încă este cald. Acţiune antispasmodică

Scaiul-vânăt conţine flavonoide, cumarine, acizi organici, taninuri, steroli, acid cafeic şi acid clorogenic, fiind de folos în tratamentul antispastic de tip musculotrop (care modifică tonusul şi contractilitatea musculară). Ca tratament, este folosit ceaiul, pe care îl obţii adăugând 10 g de plantă la 200 g de apă. Îl poţi Indulci cu zahăr sau cu miere, cea din urmă putând fiind adăugată doar atunci când ceaiul e călduţ, nu fierbinte.

Alină durerile dentare

Planta poate fi folosită şi extern, pentru calmarea durerilor de dinţi şi a paradontozei sau împotriva cariilor dentare. Adaugă 3 linguri de scai-vânăt la 250 de ml de apă caldă şi lasă-le la infuzat câteva ore. Strecoară şi fă-ţi gargară de 2 ori pe zi, dimineaţa sau seara. În cazul durerilor dentare, aplică local un pansament îmbibat în ceai.

Tratează infecţiile pielii

Decoctul cu scai-vânăt are proprietăţi antimicrobiene, fiind utilizat pentru tratarea dermatofitozei (infecţia scalpului). Se prepară într-o doză mai puternică, din 3-4 linguri de plantă la 250 ml de apă, se strecoară şi se masează zonele afectate cu el, lăsându-l să acţioneze. Nu se clăteşte.

Remediu pentru tulburările hepatice

Scaiul-vânăt este folosit şi ca remediu pentru tratarea tulburărilor ficatului. În cazul în care acesta prezintă simptomele unei inflamaţii, pentru tratament poate fi utilizat cu succes decoctul. Pune 10 minute la fiert 2 linguri de plantă în 250 ml de apă. Strecoară şi bea 2 căni pe zi, într-o cură de 7-14 zile.

Relaxează sistemul nervos

Planta are o influenţă pozitivă asupra sistemului nervos, fiind recomandată mai ales în perioadele în care ai acumulat stres şi oboseală. De asemenea, poate fi folosită şi pentru calităţile sale afrodiziace, în cazul femeilor predispuse la avorturi spontane sau care suferă de atonia vezicii urinare (slăbirea pereţilor vezicii urinare). Decoctul se obţine din 10 g de plantă la 200 ml de apă rece, care se lasă câteva ore la infuzat, apoi se strecoară şi se beau 3-4 linguri zilnic.

Info

Băile cu scai-vânăt pot alina durerile reumatice sau artrita.

Mai multe