Rostopasca - proprietăţi terapeutice

27 mai 2015   Puterea plantelor

Apartine familiei macilor, si din aceasta cauza poate fi considerata o ruda indepartata a opiumului, o planta toxica cu ajutorul careia se obtine si morfina. Seva sau sucul rostopascai este, in mod caracteristic, galbena sau portocalie, datorita continutului de acid nicotinic si cel alcaloid; aceste componente au efecte sedative, antiseptic, antispasmice.

Preparate pentru uz extern

Pentru negi, rostopasca este unul dintre cele mai bune remedii naturiste. Continutul sau are proprietati anti-virale capabile sa lupte impotriva virusurilor vinovate pentru aparitia negilor. Pe langa aceastea, se mai numara si proprietatile anti-mitotice , capabile sa impiedice cresterea celulelor (mitoza) si dezvoltarea negilor cu precadere.

Pentru a prepara acest tip de remediu, aveti nevoie de planta in stare proaspata. Tot ce trebuie sa faceti este sa o taiati si sa frecati cu sucul acesteia, negul, protejand insa, restul pielii, cu un strat de vaselina. Trebuie aplicat o data sau de doua ori pe zi, timp de 9 zile consecutiv. In mod asemanator se actioneaza si pentru herpes si bataturi.

Este deosebit de folosit ca si remediu pentru ochii obositi sau chiar tratarea/ ameliorarea presbitismului, a inflamatiilor oculare si conjuctivitei. Rostopasca are, de asemeni, efect impotriva ulciorului, ce este o inflamatie a glandelor genelor. Este necesar a aplica o mixtura facuta din 15 gr de frunze proaspete.

Bai la picioare cu rostopasca, recomandate pentru dilatarea venelor picioarelor si pentru a promova fluxul sanguin, ajutand persoanele ce se stiu cu varice. Se adauga in apa calduta 20 gr de rostopasca taiata marunt. Folositi-va de acest artificiu oricat de des aveti nevoie. Baile totale cu rostopasca au fost si sunt folosite ca un ajutor de nadejde in tratarea cancerului de piele.

Preparate pentru uz intern

Este de recomandat, a nu lua rostopasca pentru afectiuni interne inainte de a nu consulta un medic specialist, iar acesta sa va prescrie un tratament, deoarece este o planta foarte toxica si poate avea multe efecte secundare. Daca alegeti unul dintre tratamentele de mai jos, incercati sa nu-l continuati mai mult de doua zile la rand. Mergeti la doctor daca simptomele persista si tratamentul nu da rezultate.

Pe post de analgezic, alcaloizii rostopascai sunt similari celor opiumului, ce face parte din aceeasi familie botanica. Ei impart, de asemeni aceleasi proprietati folosite pentru ameliorarea durerilor acute. Este folosita si impotriva crampelor si durerilor abdominale.

Rostopasca este utilizata si pentru tratarea durerilor cauzate de colicii renali, guta si artrita. In caz de febra, infuzia, este des folosita pentru proprietatile diaforetice. Este necesar consumul a 1 sau 2 cesti de ceai pe zi, a cate 15 gr plante, timp de 10 zile. Impotriva durerilor de dinti, de gat, face de asemeni minuni, doar mestecata, combate orice durere. Aveti grija sa nu inghititi.

Si nu in cele din urma, extractul din rostopasca este folosit si pentru a trata afectiunile virale. Studiile recente s-au focusat pe lupta cu anumiti virusi, cum ar fi gripa, herpesul si oreionul. Cu toate ca inca sunt in probe, se crede ca aceste produse naturiste ajuta la cresterea statusului imuno-hematologic al pacientului.

Mai multe