Remedii naturiste pentru problemele cu inima

7 octombrie 2014   Puterea plantelor

Pentru persoanele cu afecţiuni cronice, cum sunt cele ale inimii, temperaturile mai ridicate fac ca boala să fie tot mai greu de suportat. Prin transpiraţie, se produce nu numai deshidratare, ci şi pierdere de potasiu, mineralul care „are grijă” de activitatea inimii.

De aceea, la persoanele cardiace, vara sunt mai dese crizele de angină pectorală (dureri acute în zona pieptului), palpitaţiile, dar şi episoadele de scădere a tensiunii arteriale.

Remedii naturiste pentru problemele cu inima - Tinctura de păducelul calmează durerile

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni cardiace este angina pectorală, care apare ca urmare a circulaţiei sangvine deficitare de la nivelul inimii. Pentru a preveni şi trata durerile acute care se resimt în capul pieptului, fitoterapeuţii recomandă remediile care au proprietăţi vasodilatatoare, sedative şi cardiotonice: - tinctura de păducel ajută la creşterea fluxul sangvin de la nivelul inimii şi permite muşchiului cardiac să se contracte mai bine. O prepari din frunze, flori şi fructe de păducel în părţi egale. Pune 20 g de amestec peste 100 ml de alcool de 60-70 de grade şi lasă la macerat timp de 10 zile. Pentru a calma durerile, ia câte 20 de picături de 3 ori pe zi în puţină apă; - infuzia de talpa-gâştii are efect calmant în cazul anginei pectorale. O prepari dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi până la dispariţia durerii. Infuzia îşi măreşte efectul dacă se adaugă şi valeriană; - recomandat este şi uleiul de cătină albă din care iei câte 1-2 linguriţe de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, cu puţină miere.

Sulfina «reglează» tensiunea

Hipertensiunea arterială reprezintă un factor important de risc pentru apariţia atacului cerebral şi a infarctului miocardic. Sub formă de ceaiuri sau de tincturi, remediile din rozmarin şi cele din sulfină normalizează tensiunea şi previn apariţia complicaţiilor:

- infuzia de rozmarin o prepari din 2 g de frunze la 200 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită cel mult 10 minute, după care strecoară şi bea 400 ml de infuzie pe zi timp de 3-5 zile;

- fitoterapeuţii recomandă în caz de hipertensiune şi infuzia de sulfină, care ajută la fluidizarea sângelui. Preapră infuzia dintr-o lingură de flori la o cană de apă fierbinte. După ce laşi cana acoperită timp de 10-15 minute, filtrează şi bea câte 2-3 căni pe zi. Urmează treatamentul timp de o săptămână;

- sucul de păstârnac conţine o cantitate mai mare de potasiu şi este de ajutor pentru activitatea inimii. Bea câte două pahare de suc pe zi.

Dintre remediile oferite de natură, fitoterapueţii le recomandă în cazul insuficienţei cardiace pe cele care ajută la îmbunătăţirea activităţii inimii: coada-calului şi mesteacănul. În plus, cele două plante îmbunătăţesc circulaţia sangvină.

- decoctul de coada-calului conţine o cantitate mai mare de potasiu. Îl prepari dintr-o lingură de plantă la o cană de apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 15 minute, după care bea câte o cană pe zi timp de trei săptămâni;

- beneficii în insuficienţă cardiacă aduce şi infuzia concentrată de mesteacăn. O prepari din 2 linguri de frunze la 200 ml de apă clocotită. După răcire, adaugă pentru neutralizarea acidităţii un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Lasă infuzia acoperită timp de 6 ore, după care bea cantitatea în două reprize la un interval de cel puţin 4 ore;

- bea câte un pahar de suc de varză, ţelină, morcovi, cartofi pe zi timp de 3 săptămâni.

Remedii naturiste pentru problemele cu inima - Ciuboţica-cucului, tonic cardiac

Ciuboţica-cucului şi călinul sunt câteva dintre remediile farmaciei verzi care au acţiune tonic cardiacă şi care reglează circulaţia sângelui:

- infuzia de călin (cunoscut şi sub numele de bulgăre de zăpadă) se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute, după care filtrează şi bea cel mult 2 căni pe zi, în mai multe reprize. Urmează cura cel mult 7 zile pe lună;

- ceaiul din flori de ciuboţica-cucului se prepară dintr-o linguriţă de flori mărunţite şi opărite la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte 2-3 căni pe zi timp de 2 săptămâni.

Dr. Ruxandra Constantina

medic de familie, competenţe în apifitoterapie şi reflexoterapie

Roiniţa şi troscotul, indicate în hipertensiune

Pentru normalizarea tensiunii, remediile administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, care cresc progresiv, până la atingerea efectului dorit.

Sunt recomandate pentru hipertensiune plantele cu acţiune diuretică: mesteacănul, sulfina, rizomii de pir, traista-ciobanului, cozile de cireşe, coada-calului şi mătasea de porumb. La rândul lor, păducelul, lavanda, sunătoarea, roiniţa şi troscotul ajută la nomalizarea valorilor tensiunii arteriale.

INFO: Daca inima este slabită, orice efort asociat cu deshidratarea poate creşte riscul de infarct miocardic.

Mai multe