Remedii naturiste pentru hemoroizi
Coada-şoricelului şi gălbenelele sunt doar câteva dintre plantele din care putem prepara remedii cu rezultate bune în boala hemoroidală.
Remedii naturiste pentru hemoroizi: coada-şoricelului, leac pentru sângerări
Pentru a scăpa de sângerările cauzate de hemoroizi, fitoterapeuţii recomandă remediile din coada-şoricelului şi cele din urzică, care au proprietatea de a reduce timpul de coagulare a sângelui.
Prepară o infuzie din două linguri de coada-şoricelului şi jumătate de litru de apă fierbinte. Lasă acoperit 15 minute, apoi strecoară şi bea infuzia pe parcursul zilei. Şi remediile din urzică sunt de ajutor pentru oprirea sângerărilor.
Infuzia se prepară din amestec de părţi egale de frunze de urzică şi de muşeţel şi o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită 10 minute şi bea 2-3 căni pe zi, până la reducerea simptomelor.
Remedii naturiste pentru hemoroizi: băile de şezut «alungă» durerile
Bunicii spuneau că băile de şezut cu tătăneasă şi coajă de stejar ajută ca hemoroizii să se ,,retragă“. Pentru baia de şezut cu tătăneasă trebuie să prepari un decoct din 4-5 linguri de rădăcină la o cană cu apă fierbinte.
După ce laşi cana acoperită 15 minute, strecori decoctul şi îl adaugi în doi litri de apă la temperatura camerei. Şi băile locale cu decoct din coajă de salcie aduc beneficii în cazul hemoroizilor. Prepară decoctul din 40 g de coajă de salcie la un litru de apă clocotită şi lasă la răcit.
Acoperi 10 minute, apoi strecori. Băile de şezut se fac seara, câte 3 şedinţe a câte 5 minute, fiecare dintre ele la un sfert de oră. Tratamentul se face două săptămâni.
Remedii naturiste pentru hemoroizi: cataplasmele cu muşeţel
Şi compresele cu infuzie de coada-şoricelului aduc beneficii în cazul hemoroizilor. Tot pentru a reduce durerile provocate de hemoroizi mai poţi încerca şi cataplasmele cu infuzie de muşeţel (3 linguri de flori la 200 ml de apă) sau de frunze de mur (2 linguri de frunze la o cană de apă).
Pentru tratarea hemoroizilor mai poţi încerca şi unguentul cu muguri de plopi: amestecă 20 g de muguri de plop cu 15 ml de alcool, după care le laşi la macerat 24 de ore într-un vas acoperit.
Adaugi apoi 100 g de untură de porc şi 5 g de ceară de albine şi ţine amestecul timp de trei ore pe baie de apă. Filtrează şi lasă la răcit. Amesteci până când se întăreşte.
Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte
Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, competenţă în apifitoterapie
Băi călduţe cu gălbenele, de două ori pe zi
În cazul sindromului hemoroidal necomplicat sunt indicate băile călduţe de şezut de câteva ori pe zi, cu scoarţă de salcie, gălbenele, muşeţel, coada-şoricelului şi coada-calului.
Încearcă şi compresele cu infuzie sau decoct concentrat de afin, urzică, scoarţă de salcie, frunze de stejar, frunze de soc, de viţă-de-vie, brusture şi creţişoară.
Mai sunt recomandate unguentele (castane, gălbenele, propolis, răşină de conifere, aloe) şi supozitoarele cu propolis sau răşină de conifere.
Sângerările trebuie investigate corect (prin examen local, recto şi colonoscopie), deoarece pot exista şi cauze mai grave (cancerul colorectal).