Remedii cu efect antibacterian
Aloe vera hrăneşte şi hidratează pielea fiind bogată în vitamine A, B1, B2, B6, minerale, microelemente şi aminoacizi. Se poate folosi şi în cazul înţepăturilor de insecte.
Sucul de aloe protejează împotriva bacteriilor şi potoleşte senzaţia de mâncărime de la nivelul pielii. De asemenea, vindecă rănile infectate, arsurile, ulcerele. Se taie o frunză proaspătă de aloe şi se pune pe locul dureros.
Sub formă de băi, cataplasme sau tinctură, florile de gălbenele se folosesc ca
care se vindecă greu, ulceraţii, plăgi, hemoroizi, arsuri, degerături, acnee, herpes.
Datorită uleiului volatil pe care îl conţine, planta are rol antiinflamator şi cicatrizant, antibacterian şi antifungic. Tinctura de gălbenele se obţine prin macerarea a 20 g flori în 100 ml alcool de 70⁰, timp de 8 zile.
Muşeţelul are efect calmant, dezinfectant şi antiinflamator. În arsuri, muşeţelul se poate folosi sub formă de ulei care se prepară din 10 g flori uscate la o lingură de alcool. După câteva ore se adaugă 100 ml ulei de floarea-soarelui şi se încălzeşte până ce alcoolul se evaporă. Se strecoară şi se stoarce. Uleiul obţinut se păstrează la rece.
Rozmarinul este un condiment cu proprietăţi curative. Planta are proprietăţi regenerative asupra pielii, ajutând la vindecarea rănilor şi este utilă în tratarea psoriazisului, a dermatitelor şi a eczemelor.