Răceală sau rinită? Isopul îţi poate fi util!
Dintre toate plantele care conţin flavonoide, compuşi antioxidanţi, isopul are şi un ulei esenţial denumit borneol, cu proprietăţi antimicrobiene. Uleiul esenţial de isop mai ales are acţiune antiseptică şi expectorantă datorită unor substanţe din compoziţia sa, numite diosmină şi hisopină. Proprietăţile antivirale şi bactericide îl fac un leac bun în cazul bolilor respiratorii. Aromaterapia cu isop este indicată în bronşite, astm, tuse, îndeosebi tuse convulsivă, răceală, gripă.
Pulberea susţine imunitatea
Flavonoidele din isop distrug virusurile şi bacteriile. Ia o jumătate de linguriţă rasă de pulbere de isop pe stomacul gol, de 2-3 ori pe zi, într-o cură de 14 zile. O altă variantă de a avea o imunitate bună este că bei zilnic 2 căni cu infuzie preparată dintr-o linguriţă de flori uscate de isop şi 250 ml de apă clocotită.
Infuzia, indicată în bolile respiratorii
Remediile cu isop au efect descongestionant şi sunt benefice pentru tratarea astmului bronşic, laringitei, traheitei, bronşitei. Infuzia de isop este unul dintre ele. Bea zilnic 2-3 căni cu ceai. Pentru a prepara o cană, îţi trebuie 2 linguriţe de flori uscate de isop şi 250 ml de apă clocotită. Infuzia este recomandată şi în caz de tuse, răguşeală, pentru că uşurează respiraţia, expectoraţia şi transpiraţia, care favorizează eliminarea toxinelor.
Reţetă utilă în crizele de astm
În timpul perioadei critice a bolii (crize repetate) se recomandă o formulă din isop, sovârf, podbal şi pătlagină. Amesteci 15 g de isop, cu 20 g de sovârf, 30 g de frunze de pătlagină şi 30 g de frunze de podbal. Peste 2 linguriţe de amestec torni 250 ml de apă fierbinte. Laşi la infuzat 15 minute, apoi strecori. Sunt indicate 2 căni de ceai pe zi, cu puţină miere, luate pe o perioadă de 14 zile consecutiv.
Uleiul esenţial grăbeşte vindecarea
Isopul îl poţi lua şi sub formă de ulei esenţial. Este relaxant, antiseptic, bactericid, expectorant. În bronşite şi răceli, poţi să combini 10 ml de ulei esenţial de isop cu 20 ml de ulei vegetal la alegere (de floarea-soarelui sau de măline) cu care faci frecţii. Cu ulei esenţial poţi face şi inhalaţii, în rinite, sinuzite, răceli, gripe. Pui 2 picături de ulei într-un litru de apă fiartă. Îţi acoperi capul cu un prosop şi inhalezi aburii degajaţi 10-15 minute sau până când apa se răceşte.
Leac cu beneficii multiple
Datorită unei substanţe amare pe care o conţine, isopul creşte apetitul şi reglează funcţiile digestive. În plus, descongestionează mucoasa nazală. Ţii o cură de 14 zile, pe parcursul căreia iei o jumătate de linguriţă de pulbere, pe stomacul gol, de 3 ori pe zi.
Este indicat s-o ţiisub limbă 5-10 minute, apoi o înghiţi cu puţină apă. Este şi o modalitate de a te proteja de infecţii. Cum în perioadele în care suferi de răceală sau gripă apetitul scade foarte mult, foloseşti pulberea astfel: pui 1 linguriţă de plantă într-un pahar cu apă, o laşi la macerat peste noapte sau cel puţin 8 ore, apoi strecori şi bei cu 15 minute înainte de a lua masa.
Atenţie!
Preparatele cu isop nu sunt recomandate în sarcină, hipertensiune, epilepsie!