Proprietăţile terapeutice ale mărarului

2 octombrie 2017   Puterea plantelor

Mărarul este rezistent la frig şi se seamănă toamna sau primăvara timpuriu. Are un gust uşor dulceag, frunzele proaspete fiind uşor mai dulci decât planta uscată. Oferă corpului cantităţi importante de fier, zinc, Vitamina A şi vitamina C, substanţe benefice pentru mamele care alăptează. De asemenea, este bogat în vitaminele B1 şi B2, potasiu, sodium, sulf şi alte substanţe minerale importante.

Te scapă de kilogramele în plus

Mărarul este recomandat în regimurile pentru slăbit, deoarece are calitatea de a aplatiza abdomenul. Ceaiul din seminţe de mărar reface frumuseţea şi supleţea abdomenului şi a coapselor, datorită proprietăţilor sale diuretice.

Stimulează digestia

Mărarul mărunţit sau mărarul uscat este folosit în aromatizarea salatelor vegane, a ciorbelor şi supelor de legume, în prepararea deverselor mâncăruri cu cartofi, a brânzeturilor din soia (tofu cu mărar), a omletelor, a droburilor din soia, linte sau năut. Mărarul stimulează digestia şi reglează metabolismul.

Combate depresia

Consumul de mărar fortifică sistemul nervos, mai mult chiar masajul cu ulei de mărar este un remediu benefic pentru rezistenţă psihică în momentele grele ale vieţii.

Stimulează activitatea rinichilor

O alimentaţie bogată în sucuri proaspete din verdeţuri şi lămâie ajută la eliminarea colicilor şi a pietrelor localizate la rinichi. Cură cu ceai de mărar sau cu sucul proaspăt de mărar consumat zilnic timp de două săptămâni previn infecţiile urinare.

Întăreşte oasele

Seminţele de mărar au cea mai mare concentraţie de calciu din tot regnul vegetal. O linguriţă cu seminţe conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte. Calciul este necesar în special pentru prevenirea osteoporozei.

Împrospătează respiraţia

Mestecă frunze şi seminţe de mărar pentru a avea o respiraţie fresh. Mai mult decât atât, seminţele au puterea de a calma dureri uşoare de cap şi de dinţi. Câteva seminţe de mărar, mestecate, îndepărtează sughiţul şi stabilesc o digestie bună.

Află AICI ce poţi trata cu plantele aromatice!

Pulberea de mărar

Se obţine prin macinarea seminţelor şi a inflorescenţelor uscate cu ajutorul unei răşniţe. Se poate lua de două ori pe zi câte o linguriţă, însă, înainte de a fi înghiţită, se ţine timp de 10-15 minute sub limbă. Tratamentul durează 21 de zile.

Atenţie!

Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau care alăptează şi persoanelor cu regim hiposodat strict, căci mărarul conţine sare multă în componenţa sa chimică.

Mai multe